Nieuws & vacatures
Wintergerecht Coffee Corazon: 3 Appel Wintersalade
Onze chef Blanka heeft voor deze winter een zeer smaakvolle wintersalade bedacht, gemaakt van (onder meer) drie soorten appels: Zoete Aardappel, Granaatappel en Appel. Deze appels combineren we met Griekse Fetakaas, Walnoten, verse tijm, en een heerlijke citrusdressing. Erbij komt warm brood uit onze oven. Al met al een gerecht waar je de winter goed mee doorkomt, zonder dat je meteen langs de Basic Fit moet. Deze salade is alleen te bestellen bij Coffee, dus niet bij de Bakery (die krijgt volgende week een eigen 'winterbroodje'). En ook alleen te bestellen tot de lente - dat is 21 maart….
Maandkoffie Januari
De Domniicaanse Republiek is de helft van een eiland in het Caribisch gebied (de andere helft is de onafhankelijke staat Haiti). Het gebied vormt een schakel in een serie eilanden waar koffie graag groeit, maar altijd te weinig voor de vraag ernaar. De duurste koffie uit deze streek is Blue Mountain in het nabijgelegen Jamaica. Om maar te zeggen: goede koffie komt uit deze windstreek.
Het hele jaar door is er voldoende regen en zonneschijn in deze regio en dat is zeer gunstig, want deze weersomstandigheden zorgen ervoor dat de koffieplanten vier tot vijf keer per jaar bloemen dragen. De boeren kunnen dan dus meerdere keren terugkeren naar de plantage om te oogsten van dezelfde planten.
Qua smaak is deze koffie notig en zoet, met nuances van cacao, amandel en karamel. Het is een volle en zeer rijke koffie, die met name appeleert aan de Nederlandse koffiesmaak.
Het hele team van Corazon wenst je een jaar vol inspiratie, liefde, blijdschap, compassie en spiritualiteit. Vol liefde van vrienden en familie, authentieke verbinding met elkaar, en met ons hier bij Coffee en Bakery.
Van welk gezindte je ook bent, wat je ook gelooft of niet gelooft, we zien de liefde in jou.
We hopen je vaak te mogen begroeten in dit nieuwe jaar.
Kerstcadeautje? Een cadeaubon van Corazon….!
Tja, wat kun je nou leuk geven met Kerst? Wij weten het wel: een cadeaubon van Corazon. Leuk voor iedereen die Corazon al kent, maar zeker ook voor diegenen die nog niet de 'Corazon Experience' hebben beleefd. De cadeaubonnen zijn er in zo'n beetje elk gewenst bedrag, al vanaf 5 euro. Er zijn ook High Tea bonnen, waarop geen bedrag staat maar die kunnen worden benut voor een heerlijke high tea.
De bonnen zijn onbeperkt geldig. De 'reguliere' bonnen kunnen in Coffee Corazon en Corazon Bakery worden gebruikt, de high tea bonnen alleen bij Coffee (we doen geen high tea in de Bakery, vandaar). Je kunt deze bonnen kopen bij de kassa in een van de twee zaken, of bestellen via de mail, dan kun je het bedrag per bank overmaken. Er is wel een nieuwe voorwaarde aan deze bonnen: alleen aan leuke gasten geven!
Maandkoffie: Kameroen Kumbo
Op de grens van Kameroen en Nigeria (Oostelijk Afrika) ligt een aantal plantages waar hoogwaardige koffie wordt geteeld. Hoogwaardig, maar ook heel kleinschalig. De koffie uit deze regio is in handen van een paar lokale gemeenschappen, ook wel 'koffiedorpen' genoemd. De boeren werken samen in een coöporatie om de beste kwaliteit te kunnen garanderen en de kosten laag te houden.
Deze Kumbo groeit op 1700 meter hoogte in het typerende natte en warme bergklimaat van de streek. Omdat de boeren feitelijk te klein zijn om zelf export te regelen, gebeurt dit via de Nederlandse organisatie Live Build, die zich inzet voor het verbeteren van de omstandigheden in deze gemeenschappen. Feitelijk krijgen de boeren betaald naar hun behoefte. Dat werkt zo: samen met Live Build bepaalt de boer wat hij nodig heeft voor de gemeenschap en het maken van voorzieningen, zoals de aanleg van waterputten en scholen. Dit is ook het daadwerkelijke bedrag dat de gemeenschap krijgt - soms komt dat uit op tot wel vier keer de prijs van de wereldmarkt.
Los van dit zeer goede doel, is er voor de Nederlandse koffiedrinker nog een voordeel: een heerlijke koffie in je kopje. Met een volle body, ietwat notig en met een hint van hazelnoot en kardemom. Typerend voor Afrika een relatief hoge aciditeit, maar zeker niet eentje die de gemiddelde koffiedrinker in de weg zal staan.
Snelle afhaalbroodjes en verse soep bij Corazon Bakery
In onze Bakery maken we de heerlijkse verse broodjes - inmiddels wijd en zijd bekend. Maar we weten ook dat de pauzetijden soms kort zijn en onze Bakery best druk. Wachten is dan niet altijd mogelijk of gewenst. Vandaar dat we eind deze week beginnen met een afhaalservice in de lunchuren. We maken twee of drie van onze meest populaire broodjes alvast voor je klaar, en die kun je dan zelf pakken uit de gekoelde vitrine die we buiten gaan plaatsen. Geheel in Corazon-stijl mag je zelf afrekenen door het juiste bedrag in het geldpotje te doen. We hebben daar alle vertrouwen in.
Ook beschikbaar komen onze kekke blikjes met vers gebakken cheesecake! Lekker voor thuis of op kantoor.
Een ander verhaal is onze soep. Die wordt altijd zeer gewaardeerd. Nu bieden we de mogelijkheid deze soepen ook voor thuis mee te nemen. De soepen zitten in bekers van bijna een halve liter: voldoende voor twee kleinere, of een grote kom soep thuis. Even opwarmen in een pannetje en klaar. Misschien is wat brood van de Bakery erbij een aardige toevoeging. Dan heb je een complete maaltijd en hoef je niet achter het fornuis. Onze soepen zijn overigens altijd veganistisch - dat vlees ga je echt niet missen.
Zowel de sandwiches als de soepen hebben we verpakt in verpakkingen van gerecycled karton om het milieu te sparen.
Corazon gaat het land in, als echte franchise
Na elf heel succesvolle jaren en een supergezellige drukte, hebben we besloten dat de rest van Nederland ook recht heeft op een Corazon.
Of, zoals een van onze gasten uit Arnhem het verwoordde: 'Mijn stad kan wel een beetje Corazon gebruiken'.
In de praktijk betekent dit dat we iedereen die een eigen horeca-onderneming wil starten, gaan helpen bij het opzetten van een Coffee Corazon in hun eigen stad. Deze nieuwe (of door de wol geverfde) ondernemers moeten zelf het voortouw nemen: op zoek naar een pand en enige financiën. Dat wij dit niet zelf doen, heeft alles te maken met de lokale kennis in de steden. Kennis die wij vaak niet hebben.
Waar wij wel veel kennis over hebben, is het neerzetten van een inspirerende en zaak. Een zaak waar verbinding en kwaliteit voorop staan, en er alle ruimte is voor kinderen. Natuurlijk kiezen we de nieuwe Coffee Corazonners wel uit op hun bevlogenheid en inzichten. Want zonder de juiste inspiratie en gedrevenheid, kun je een goed concept als Corazon toch niet draaien.
De campagne voor nieuwe ondernemers start ergens in het voorjaar. Maar als er bij jou al een belletje gaat rinkelen, voor jezelf of een ander, schroom niet en neem contact met me op.
Bakery voortaan op zondag open!
Deze herfst en winter is het mogelijk om voortaan ook in de Bakery lekker te lunchen of anderzins bij te komen. Deze openstelling komt er op veler verzoek van onze (vele) vaste gasten.
De bakery is dan open voor koffie, thee, taart en lunch. Veel kleinere lekkernijen, zoals croissant en koeken, zijn beschikbaar om mee naar huis te nemen.
We verkopen op zondag echter geen grote broden voor thuis, we zijn dus eigenlijk een soort lunchroom in plaats van bakkerij op zondag.
Ook de openingstijden zijn daarop aangepast: van 12 uur tot 17.00 uur. Dus kom ons gezelschap houden, dan maken wij iets lekkers voor je.
Nieuwe thee: Kamille-Zoethout, en Zwarte Thee-Mango
In onze theebar in Coffee Corazon zijn drie nieuwe soorten te vinden. Helemaal linksboven vind je voortaan een sterke en aromatische kamille-zoethout-munt tisane. Dit is dus echt een thee die je goed kan gebruiken met de winterse dagen in aantocht. Op diezelfde plank een nieuwe tisane (kruidenmengsel) met braamblad, melissen, chilidraadjes en framboosblad. Dit is een echt rustgevende thee, misschien handig als je even te gestrest bij ons binnenloopt. Helemaal op de onderste plank een thee met mango-ananas en z\warte thee. Deze thee is zeer mild en wat zoet, zoals je kunt verwachten van deze ingrediënten. Ze vervangen drie soorten die minder populair waren.
Donderdag 28 september extra vaart
Corazon Cruiser voor individuele gasten
Nu we toch nog een mooie herfstweek lijken te krijgen, gaan we aanstaande donderdag nog een keertje varen, op inschrijving. Dit betekent dat we varen als zich tenminste acht deelnemers hebben ingeschreven. Je kan alleen komen, met z'n 2'en, groepje of zie maar. We kunnen maximaal 13 vaargasten kwijt.
Ik kook aan boord een volledig 3-gangendiner. Ook geef ik een workshop koffiebranden (en zetten). Het vertrek is om 17.00 uur, en we zijn rond 20.00 uur terug. De kosten zijn 30 euro pp, en daar zit al het eten en drinken (met uitzondering van alcoholische dranken) bij in. Wijn en bier mag je zelf meenemen of is aan boord te koop tegen een vriendenprijsje.
Let op: dit is een echte herfstvaart, en dat betekent dat de avonden kort en koeler zijn. Vandaar dat we eerder vertrekken dan gebruikelijk, want anders varen we deels in het donker terug. Vesten mee is dan noodzaak. De vaart gaat alleen door bij 0% kans op regen in de avond. Reserveren kan in antwoord op deze mail of app me even op mijn 06 17430558!
Coffee Corazon opnieuw 'Top Choice' in Lonely Planet gids Nederland
Het was me eigenlijk ontgaan, totdat twee Britse toeristen onlangs binnenstapten met de meest recente editie van Lonely Planet onder de arm. Even checken, en ja hoor, we zijn opnieuw 'top choice' voor toeristen die Amersfoort bezoeken. We worden geroemd om de beste koffie, taarten en broodjes, met een heuse 'ster' bij de vermelding (een niet te missen plek is dat). Lonely Planet bezocht ons anoniem, en het resultaat staat in deze gids. Blij mee…!
Herfstbroodje: Gerookt mals varkensvlees, paddenstoelen
We gaan de herfst in met een nieuw (tijdelijk) broodje op ons menu. We hebben een mooi gerookt varkensvlees, dat zeer mals is en prachtig op een broodje past. Helemaal in de herfstsfeer wordt dit heerlijke broodje 'aangekleed' met gegrilde courgette en paprika, en gemarineerde paddenstoelen. Het geheel wordt warm geserveerd en doet echt recht aan dit seizoen. Onze seizoensbroodjes doen hun naam eer aan: ze zijn alleen verkrijgbaar in herfst, lente, zomer of winter. Dus wacht niet te lang!
maandkoffie September: Panam Boquete
Het Panamese district Boquete is al sinds mensenheugenis leverancier van de beste koffies ter wereld. De koffie is wijd en zijd bekend, en dat heeft vooral te maken met zowel de constante kwaliteit, als de grote toegankelijkheid van Boquete koffie.
De smaak van deze koffie is met name bij Europeanen zeer geliefd: voldoende body, een mooie bitterheid en ietwat fris. Onze maandkoffie voldoet wat dit betreft aan alle voorwaarden. Fris met lichte citrus-afdronk, ietwat (nou ja, behoorlijk) zoet en tegelijk heerlijk mild, vol en romig.
Het is een 100% Arabica (sub-rassen Catui en oude Caturra), afkomstig van verscheidene boeren uit het berggebied. De koffie wordt met liefde verbouwd op ruim 1600 tot 1800 meter, in de microklimaten die te vinden zijn op de hellingen van de vulkaan Baru. Dit zijn de fraaiste plantages gelegen in een ‘bergjungle’ waar de koffieplanten groeien tussen de bestaande gewassen.
De ‘Baharque’ (fijne nevelmist) zorgt dat de koffiebessen optimaal floreren. Diverse vruchtenbomen leveren natuurlijke mest die zorgt voor de specifieke zoet fris sprankelende smaak van deze koffie.
Nieuw: Lunch Compleet
Voor gasten met iets meer trek, serveren we nu ook een 'lunch compleet'. Dit is een broodje naar keus, een (kleine) soep van de dag, plus een frisse salade. Deze complete lunch kost maar 13,75.
Corazon lanceert plan voor Pannenkoekenspeelparadijs in Amicitia
We hebben plannen om van de 'koopgoot' Amicitia (Stadsring) een groot Corazon pannenkokenparadijs te maken in sprookjessfeer.Het moet hét grootste pannenkoeken-belevingsrestaurant van Midden-Nederland worden. Het gaat om lekkere pannenkoeken, maar meer nog om de beleving, het sprookje, het avontuur. Het gaat om lekkere (en gezondere!) pannenkoeken, maar meer nog om de beleving, het sprookje, het avontuur. Personeel verkleed als elfjes, een lakei die je bij de deur begroet, een trein die door het restaurant rijdt, een sprookjesboom midden in de zaak, een speelparadijs op het dak van het pand. De plek is er zeer geschikt voor, denken wij. En we willen dat ouders een goed gevoel overhouden aan het bezoek. Geen troep of vette hap, maar goede en gezonde pannenkoeken én een uitje met de kinderen. Met Corazon sta ik bekend om hoe wij denken aan kinderen en de natuur. Dat komt in dit concept terug. De volgende fase is de onderhandeling met de eigenaar van het pand. We houden je op de hoogte.
Corazon opnieuw onderscheiden door Tripadvisor
AMERSFOORT - Koffiecafe en lunchroom Coffee Corazon aan de Krommestraat in Amersfoort heeft vandaag het Certificaat van Uitmuntendheid voor 2017 gekregen van Tripadvisor. Tripadvisor is wereldwijd de belangrijkste reis-review site. Corazon krijgt het certificaat vanwege de consistente hoge waardering door gasten. Het is de vierde keer op rij dat Corazon deze onderscheiding in de wacht sleept.
Twee nieuwe zomerbroodjes bij Bakery en Coffee
Traditioneel introduceren we bij het begin van een nieuw seizoen een nieuw broodje of gerecht. Bij de Bakery hebben we een variatie bedacht op de klassieke BLT (Bacon, Lettuce, Tomato). We beleggen het vers gebakken brood eerst met een mooie laag hummus (kikkererwtenpuree), daarop gaat warme uitgebakken bacon, daarop tomaat en dan weer verse avocado. Het geheel is daarmee heel smaakvol, heeft mooie verschillende structuren (de crunch van bacon tegenover de zachte bite van avocado) en smaken die elkaar goed aanvullen. Verkrijgbaar vanaf 21 juni.
Bij Coffee is gekozen voor Hollandse gaten geitenkaas, verse munt, verse framboos en walnoot. De Hollandse geitenkaas verschilt mijlenbreed van de Franse variant. Franse geitenkaas heeft die sterke uitgesproken smaak, terwijl Hollandse geitenkaas juist heel erg mild en subtiel is. Dat gecombineert met de zomerse frisheid van frambozen en munt, geeft een echt bijzonder broodje. Het geheel wordt afgemaakt met wat walnoot. Het maakt niet uit welke broodsoort je er bij kiest, maar als je het mij vraagt, zou ik gaan voor ons onvolprezen rozemarijn zeezoutbrood.
Krommedag nieuwe stijl een doorslaand succes
De Krommedag nieuwe stijl van 17 juni werd meteen de meest succesvolste ooit. Niet eerder kwamen er zoveel bezoekers naar de jaarlijkse feestdag van horeca-ondernemers en winkeliers. Het was voor het eerst dat de horeca aanhaakte met een eigen variant op Proef Amersfoort.
Voor het eerst ook was het 'tweede deel' nu afgesloten voor verkeer. Wat mij betreft zou dat altijd zo mogen blijven, want auto's horen niet in de Krommestraat.
Veel belangstelling was er bij de aanschuiftafels waar iedereen gerechten kon bestellen van alle deelnemende restaurants. Wij hadden gekozen voor 'brood op een stokje' voor kids (foto) en huisgebakken wafels en crèpes van Bakker Tobias - en ook daar was de belangstelling groots.
Maandkoffie Juni 2017: Brazil Mogiana (Yellow Bourbon)
De koffie voor juni 2017 is een mooie Brazlië Mogiana. Mogiana is de koffieregio die wat verder zuidelijk ligt dan de grote plantages van Minas Gerais en Cerrado (onze standaard koffie). De regio is ook duidelijk bergachtiger met steile hellingen en hier en daar moeilijk begaanbaar terrein. Het is een regio waar de meer subtiele koffie vandaan komt. Deze 'Brazil Yellow Bourbon' is een mooie Single Origin bestaande uit 100% Arabica bonen. Het is een bijzondere koffieplant die rijpe gele koffiebessen draagt.Deze Brazil Yellow Bourbon is notig en zacht fruitig van smaak met nuances van paranoten, pecannoten en perzik.
Sfeervol Corazon op Lepeltje Lepeltje
Ongetwijfeld de drukste editie van Lepeltje Lepeltje ooit. Met vier dagen zon en geen spatje regen, was dat ook wel te verwachten. En wat was het sfeervol! Zelden een festival meegemaakt met zoveel vrolijke gezichten. Daaraan hebben we hopelijk ons steentje bijgedragen met versgebakken broodjes, brood op een stokje en veel lawaai en spektakel. De gehele crew was naderhand gesloopt, had brandwonden, snijwonden en hier en daar een blauw oog, maar dat hoorde er allemaal gewoon bij. Volgend jaar staan we er niet, aangezien de organisatie als regel heeft dat er minstens een jaar tussen moet zitten om weer te mogen uitpakken.
Corazon op Lepeltje Lepeltje
We waren al eens aanwezig op de allereerste editie van het foodfestival, en nu keren wij terug. En met weer iets geheel nieuws. We bouwen een Mad Max achtige installatie waar vers gebakken broodjes door bezoekers (waarschijnlijk) door het vuur worden getrokken via een fietsketting. Of zoiets. Ook onze fameuze houtoven staat er weer, alsmede de bakkerskar en driepoten. We hebben Lepeltje Lepeltje drie jaar geleden volledig op hout gedaan (dus zonder elektra) en dat doen we dit jaar weer. De energie komt van de bezoekers, van onszelf en van de oven en vuurschaal. Op het menu staat onze fameuze broodje Marokkaanse Kip, plus een broodje Humus, Avocado Courgette. Later mer nieuws. Lepetle Lepeltje is in het Pinksterweekeinde.
Nieuw vegan lekkers in kleine oplages
Bij wijze van proef maakt onze eigen Francien op onregelmatige basis een aantal lekkernijen met bijzondere eigenschappen. Ze zijn vegan (tenzij anders vermeld), vrij van geraffineerde suikers, ongebakken, en met onbewerkte grondstoffen. Zo is er een
gebak gemaakt met 100% natuurlijke suikers (uit dadels) en avocado-limoen. Ingrediënten: avocado, citroen, limoen, honing, walnoten, amandelen, zonnebloempitten, '99% chocolade', dadels en vijgen. Naast de avocado slice, een reep met onder meer kokos-goji-rozijn en veel gezonde pittensoorten zoals pompoen en zonnebloem. Daarbij ook een choco-walnoot-dadel brownie. Wederom no bake, natuurlijk gezoet, onbewerkt. let op: niet altijd beschikbaar, vraag ons er naar!
Maandkoffie: Dominicaanse Republiek
De Domicaanse Republiek is de helft van een eiland in het Caribisch gebied (de andere helft is de onafhankelijke staat Haiti). Het gebied vormt een schakel in een serie eilanden waar koffie graag groeit, maar altijd te weinig voor de vraag ernaar. De duurste koffie uit deze streek is Blue Mountain in het nabijgelegen Jamaica. Om maar te zeggen: goede koffie komt uit deze windstreek.
Dat geldt ook voor de koffie die je nu voor je hebt. Het is een Single Origin, dus afkomstig uit 1 land, en niet gemengd met andere soorten. Het zijn 100% Arabica bonen, al zegt dit niet zoveel in deze streken, omdat er ook sublieme Robusta wordt verbouwd.
De koffie is afkomstig uit het district Barahona, op de hellingen boven de stad Santa Cruz de Barahona, een stad aan de zuidwestkust van de Dominicaanse Republiek. Het is de hoofdstad van de gelijknamige provincie. De stad ligt aan de Baai van Neiba. Het is nog een vrij jonge stad, die in 1802 gesticht werd. In de eerste helft van de 19e eeuw was er een levendige handel in hout en meubelen, daarna werd de suikerindustrie belangrijk. Buitenlands toerisme is er weinig, de toeristen die er komen zijn vooral mensen uit het land zelf. Tegenwoordig wordt de koffieteelt steeds belangrijker, vooral ook omdat de koffie het zeer goed doet op de wereldmarkt.
Het hele jaar door is er voldoende regen en zonneschijn in deze regio en dat is zeer gunstig, want deze weersomstandigheden zorgen ervoor dat de koffieplanten vier tot vijf keer per jaar bloemen dragen. De boeren kunnen dan dus meerdere keren terugkeren naar de plantage om te oogsten van dezelfde planten.
Qua smaak is deze koffie notig en zoet, met nuances van cacao, amandel en karamel. Het is een volle en zeer rijke koffie, die met name appeleert aan de Nederlandse koffiesmaak.
Maandkoffie: Ethiopië Sidamo
Mokka-achtig, een subtiel aroma met hinten van limoen, pomelo, een smaak van fruit en vooral het bitterzoete van chocolade. Lange nasmaak van honing, cacao en fruit. Dan heb ik het over de maandkofie van deze maand: Ethiopie. Uit het Afrikaanse land komt fraaie koffie, maar wel met een duidelijk zuurtje, gecombineerd met een intense geur. Het is een typerend Afrikaanse koffie: weinig bitterheid en een breed 'mondgevoel', ietwat prikkend.
Ik was er een aantal jaren geleden, en het is verbazingwekkend om te zien hoe de koffiecultuur daar al eeuwen wordt beoefend: kleinschalig, alles met de hand, er komt geen machine aan te pas, ook niet in het verwerkingsproces. Je kunt je goed voorstellen dat Ethiopie de wieg van de koffiecultuur in de wereld is.
In veel gebieden van Ethiopië groeit de plant in het wild. Zo rond de 15e eeuw werd de koffiestruik rond de stad Mocha (vandaar de term mokka) in Yemen gecultiveerd. En vanuit deze havenstad ging zij ook verder de toen bekende wereld over. Dat laatste was trouwens pas het geval na een zeer lange monopoliepositie van de Arabieren, die werd doorbroken nadat Nederlandse handelaren (op illegale wijze) de hand wisten te leggen op kiembare zaden van de koffieplant. Vanaf dat moment werd koffie binnen een tijdsbestek van tien jaar wereldwijd verbouwd. De plantage die onze maandkoffie verbouwt, wint geregeld prijzen en dat is terecht. Proeven dus.
Nieuw gerechtje bij Coffee: Falafeldip-humus-avocado
Een nieuw klein gerecht op de kaart, bedoeld voor bij een wijntje of een biertje: falafeldip met humus en avocado. Een 100% Midden Oosten gerecht dus. Het gerecht bestaat uit vijf (biologische) falafelballetjes (warm geserveerd), plus een flinke dot humus. Zowel falafel als humus worden gemaakt met als basis kikkererwten, maar dan dus in een heel andere verschijningsvorm. In falafel zitten verder kruiden, wat sesam en zout. In de humus gemalen sesam, kikkerwten, zout, olie en azijn. We serveren dit gerecht met wat goede stukken avocado om zo op te eten. Al met al een goed gerecht voor op het terras.
Lentegerecht Coffee: Thai Beef Salad met Spicy Mango
Deze lente (morgen begint ie!) hebben we gekozen voor een frisse salade met fruit. Het is een recept uit Thailand, waarbij de bedoeling is dat hartig en zoet met elkaar combineren. Dat is in de westerse keuken minder normaal dan het in Azië is (denk aan sweet and sour kipgerichten of de onvolprezen babi pangang die ook zout en zoet tegelijk is). Deze Thaise salade combineert mals gemarineerd rundvlees (biefstukreepjes) met de fruitigheid van rijpe mango (al wordt in sommige gerechten ook juist harde onrijpe mango aanbevolen).
Samen met fijngehakte rode peper ontstaat er een combinatie die goed werkt tussen de frisheid van de (Hollandse) sla, het hartige vlees, het zoet van de mango plus de bite van sojaboontjes, tauge, rode kool en wortel. Een frisse salade die recht doet aan het seizoen.
We serveren de salade in een kom met stokjes (maar wees gerust: gewoon bestek krijg je er ook bij).
De salade is eventueel ook vegetarisch/veganistisch verkrijgbaar: we vervangen dan het vlees door avocado.
Minimale prijsverhoging koffie
De afgelopen twee jaar hebben wij de prijzen van onze koffie niet verhoogd, ondanks de stijging van de koffieprijs op de wereldmarkten. Nu is dat moment dan wel aangebroken, maar we houden het minimaal, met slechts 10 cent per koffie. Niet al onze koffieprijzen stijgen. Een flink aantal (zoals de dessertkofffies en dubbele koffies) blijven in prijs gelijk. De nieuwe prijzen gaan in met de introductie van het nieuwe menu op 21 maart, waarover in een volgende nieuwsbrief veel meer. Op het nieuwe menu staan meer soorten warme chocolademelk, een nieuw broodje, er is een nieuw lente-gerecht en nog meer prettige wijzigingen.
Corazon opgenomen als 'Local Favorite' in Momo-gids
We hebben er niks speciaals voor gedaan (behalve onszelf zijn) maar we staan sinds deze maand als 'Local Favorite' in de Momo stadsgids van Utrecht/Amersfoort. De Momo gidsen zijn razend populair, omdat ze vooral informatie van stadsbewoners bieden en niet de geijkte dingen. Voorheen heette Momo '100% stedengids', en ik heb ze zelf met veel plezier gebruikt in Antwerpen en Marrakech. De gidsen brengen je net even daar waar de doornsee toerist niet vanzelf komt. Mooi dus dat we zijn opgenomen als een Local Favorite.
Maandkoffie: Costa Rica Tarrazú
De koffie van deze maand komt uit uit de Tarrazu-regio. Dit gebied ligt hoger dan Tres Rios en West Valley en wordt beschouwd als hét koffiegebied van Costa Rica. Hoewel het klimaat perfect is, zijn oogsten soms wat gevoelig voor de zware regenval en er is ook nog een gerede kans op vulkaanuitbarstingen.
Deze Costa Rica Tarrazú is geoogst in 2016. De bonen zijn handgeoogst en op een natuurlijke wijze gewassen (dus met ter plaatse beschikbaar water). De hoogste struiken staan zelf boven 1800 meter, wat het oogsten zwaar en moeizaam maakt.
Deze Tarrazú is compleet en rijk van smaak. Qua smaak proef je een mooie fruitigheid (denk aan mandarijn, appel, ietwat amandel), terwijl de koffie in nasmaak duidelijker tonen heeft van sinaasappel en zelfs wat gember.
Het Corazon team wenst je een inspirerend nieuw jaar!
We zijn net begonnen aan 2017, en het voelt nu al als een jaar waarin veel mooie en nieuwe dingen ons te wachten staan. Zowel bij Coffee Corazon als Corazon Bakery hebben we ons voorgenomen nog meer de verbinding te zoeken met onze gasten en een nog persoonlijker weg in te slaan. Er zullen nieuwe initiatieven worden bedacht die ons nog meer plezier en inspiratie zullen brengen. Maar hey, gewoon lekker een bakkie koffie met een goed stuk taart of een goed broodje, dat kan ook gewoon hoor! Hoe dan ook hopen we dat beide Corazons een belangrijk deel mogen uitmaken van je dagelijkse leven in 2017. We zien er naar uit.
Corazon in 2017: pop-up restaurant in de avond
Veel is nog onzeker, maar we kunnen vast wat van onze plannen bekend maken voor het nieuwe jaar. Vast staat dat we op een aantal avonden Coffee Corazon gaan omtoveren tot een tijdelijk restaurant. Dat gaan we waarschijnlijk een keer of vier of zes doen. We maken dan een themarestaurant, steeds voor andere gasten. Dan moet je denken aan een restaurant dat puur gericht is op ouders met kinderen, waarbij er dan vermaak en kinderactiviteiten zijn. Er zal ook een veganistische avond komen. Er wordt gewerkt met een vast menu. Andere thema's zijn we nog aan het bedenken, denk rustig met ons mee. Deze avonden bieden we plek aan zo'n 50 gasten, en dat gaat alleen op reservering. We houden je op de hoogte!
Mediastorm na laptopverbod
Ons nieuwe beleid om laptop en tablets voortaan te ontmoedigen (zie het artikel hieronder), heeft geleid tot een enorme mediastorm. Wat begon met een gewone nieuwsbrief, leidde tot berichtgeving in het AD, bij RTV Utrecht, Radio Veronica, BNN, NPOop3, Dag6 (landelijk magazine van Het Nederlands Dagblad), en zelfs tot een heus discussieprogramma op BNR Nieuwsradio. Ook Facebook ontplofte zo ongeveer met een berichtbereik van ruim 7500 op onze eigen pagina en nog eens duizenden lezers op afgeleide threads. Landelijke omroep Powned maakte het (zoals te verwachten) het meest bont met een uitzending waarbij werd gesproken over een 'hipsterverbod' in Corazon. Dat woord heb ik nooit in de mond genomen (en het is ook niet aan de orde natuurlijk), maar ik kan er wel om lachen.
Nieuw op de biertap: Vuurvogel
Een mooi nieuw biertje stroomt voorlopig bij ons uit de biertap: Vuurvogel. Het is een goudblond licht tripel van 7,5%. 'Tripel' dankt zijn naam waarschijnlijk aan het brouwproces, waarbij men driemaal de hoeveelheid hop en gerst gebruikt dan in ander bier. Echter, zeker is die naamgeving niet. Deze 'Vuurvogel' is genoemd naar de mythische Phoenix, de vogel die uit zijn eigen as herrees. De Amersfoortse brouwerij De Drie Ringen brouwt dit bier als hommage aan de legendarische Amersfoortse brouwerij Phoenix (ter ziele, niet meer uit de as herrezen) maar mag om juridische redenen het bier geen 'Phoenix' noemen (die rechten zijn in handen van een grote bierbrouwer). Vandaar de vondst Vuurvogel. Het is een hoppig, licht bitter bier, met een zoete afdronk. Bovengistend gebrouwen (waarbij de gist op het bier drijft en zijn werk doet). Heerlijk als winterbiertje bij een goed broodje, salade of soep.
Stevig laptop ontmoedigingsbeleid in beide zaken
We zijn al een tijdje bezig met een kruistocht tegen digitale overdosering in onze zaken. Deze week nemen we de volgende stap richting digi-Jeruzalem: We gaan voortaan in beide zaken het gebruik van laptop actief ontmoedigen. Het gestaar naar zo'n beeldscherm is iets dat mij danig stoort en ook totaal niet past in een zaak waar sociale interactie juist een van de speerpunten is. Zag je een paar jaar geleden sporadisch een laptopje uit een tas komen, nu zijn er dagen dat er meerdere tafel als een soort vergaderruimte of worspace dienen. Ik weet 't, het is hartstikke hip om in een koffietent te gaan werken, maar ik wil het niet. Ik voel me er ongemakkelijk door en het past totaal niet bij ons. Er wordt zelfs verstoord opgekeken als de bestelling wordt opgenomen. Brrrr…..
Gasten die dus met een laptop op tafel komen, gaan we verzoeken het ding weer op te bergen en in contact te komen met ons (en de rest van de prachtige buitenwereld). Uiteindelijk gaan we over een aantal maanden het gebruik van laptops geheel verbieden in zowel Coffee als Bakery. De stap is een logisch vervolg op het afschaffen van Wifi in onze zaken (een jaar geleden), en het installeren van een gratis oplaadstation (de 'oplaadboom') om je mobieltje aan te hangen (zodat je ook daar niet op zit te staren). Ik besef me dat deze strategie ons een aantal gasten zal kosten, maar mijn humeur en de sfeer zal er alleen maar beter door worden.
Grootste ombouwoperatie ooit bij Coffee Corazon
In de afgelopen tien jaar is er van alles veranderd bij Coffee Corazon, maar dat waren altijd kleine verbeteringen en aanpassingen. Meer broodjes op de kaart, meer koffiesoorten, andere verschoonruimte, open ramen, ander terras, een treintje, dat soort dingen. Maar de operatie van 15 november sloeg alles: alle bestaande koffie-apparatuur eruit en daar nieuwe voor in de plaats. De Kees van der Westen Mirage Triplette, onze oude machine dus, was tien jaar geleden een van de eerste in Nederland. Een Rolls Royce onder de espressomachines. Dit werkpaard liet ons een decennium vrijwel nooit in de steek, zelfs niet na 700.000 (!) kopjes koffie.
Maar nu is de Mirage aan z'n eind en is er een opvolger. Dat is opnieuw een Kees van der Westen (Nederlands fabrikaat!), en wel een driegroeps 'Spirit'. Met deze machine kunnen we meer variëren per groep en per kopje koffie. Zo kunnen we bijvoorbeeld bij het zetten van koffie voor een iets lagere (gewenste) temperatuur gaan dan bij espresso. Ook kunnen variëren in stoomkracht bij het opschuimen. Uiteindelijk kunnen we daardoor meer precies werken bij verschillende koffiesoorten en koffiebonen.
Ook de drie koffiemolens zijn vervangen. Voortaan malen we alleen nog per kopje, en niet meer voor meerdere kopjes tegelijk. De versheid wordt daardoor nog beter gegarandeerd. Daarbij wordt het maalsel zelfs voorverwarmd in de molen, waardoor de overgang van molen naar espressomachine een minder grote 'schok' oplevert voor de meer delicate koffiesoorten. Wees gerust, alle koffie blijft er nog steeds op z'n minst even goed door smaken - of nog beter.
Herfstbroodje: Hollandse blauwe kaas, roodlof, druif, hazelnoot
We hebben weer een heerlijk herfstbroodje: heerlijke Hollandse (!) blauwe kaas, gemaakt in Brabant en is mooi door-aderd met een zeer smaakrijke cultuur. Daar kunnen de Fransen nog wat van leren. De kaas is mooi van textuur en wat zilt. Dat is heel andere koek/kaas dan veel Franse blauwaders, die vaak bremzout en veel te korrelig zijn. Dit is een kaas waar Nederland trots op mag zijn maar nog niet bekend is bij een groot publiek. Als frisse tegenhanger, wordt het broodje eerst belegd met knapperige roodlof! Daarop gaat een iets zoete appelstroop en gekraakte hazelnoot. Al met al een bijzonder broodje waarbij je zelf je bijpassende brood kan kiezen. Ik raad dan aan olijvenbrood of rozemarijn.
Herfstthee: Zeer exclusieve tisane uit Marrakech
Via via hebben we deze herfst een zeer bijzondere en geneeskrachtige thee uit Marrakech binnengekregen. Ik heb even getwijfeld om de kleine zending voor mezelf te houden, maar dit is zo bijzonder (en bijzonder lekker) dat ik jullie de kans niet wil weerhouden deze thee eens te proeven.
De tisane bestaat uit zo'n 20 kruiden, waarbij je (gedroogde) munt en rozemarijn redelijk snel kunt herkennen. Alle andere blaadjes en stukjes zijn in Nederland meestal onbekend. Denk aan laurier, maar ook aan de dopjes van kummelzaad. Deze thee vind je in de theebar, het is de meest rechtse bak van de bovenste rij. Deze thee is als enige niet te koop voor thuisgebruik.
Coffee Corazon binnen op 42 in Top 100 beste koffiezaken
Coffee Corazon is op nummer 42 binnengekomen in de Beste koffiezaken van Nederland van Misset Horeca. Coffee Corazon is de enige Amersfoortse zaak die in de Top 100 van het vakblad is genoteerd.
In de jaarlijkse Top100 worden alleen de beste koffiecafe's van Nederland opgenomen. De koffie wordt eerst door een mysteryguest beoordeeld, en daarna nog eens door een vakjury. Met name de koffie scoorde hoog bij Coffee Corazon, maar ook de espresso en cappuccino kwamen er goed vanaf. 'Een sympathieke zaak', oordeelde de jury ook nog. Het is voor het eerst dat een Amersfoorts koffiecafe in de Top100 staat met 'handgemaakte' (dus geen machinaal geproduceerde) koffie.
We scoorden al eerder hoog in ranglijsten. In de AD Koffietest behaalden we de 13de plaats van Nederland. Het verschil in de ranglijsten is dat in de Misset-lijst alleen de goede zaken worden opgenomen, terwijl in de AD lijst ook het kaf onder het koren staat genoteerd.
Onderscheiding van Yelp voor Coffee Corazon
Een paar maanden terug kregen we een hoge onderscheiding van de belangrijke reiswebsite Tripadvisor, het 'Certificaat van Uitmuntendheid'. Nu is het de reviewwebsite Yelp die ons een soortgelijk certificaat heeft gegeven: 'We shine on Yelp'.
Deze onderscheiding krijg je (net als bij Tripadvisor) pas als je over een langere periode zeer positieve reviews van gasten hebt ontvangen.
Yelp is een ander soort websitie dan Tripadvisor. Yelp wordt gebruikt om zo'n beetje alle bedrijven die er bestaan te reviewen. Daarbij wordt Yelp meer als 'locatie-app' gebruikt. Dat betekent dat bezitters van een smartphone via Yelp op een landkaart kijken waar ze op dat moment het beste terecht kunnen, in plaats van te voren een review lezen. En kennelijk is Coffee Corazon een belangrijke positieve bestemming geworden op Yelp. Je kunt de onderscheiding vinden op de pilaar bij de taarten, of op de raamsticker of de deur.
Minder terras, meer tijd voor elkaar
Ik krijg de laatste weken heel veel dezelfde vraag: 'Waar is jullie terras?' In het voorjaar stond het er nog vaak in volle glorie bij (zie foto). Dus ik begrijp dat ik wat moet uitleggen.
We hebben als team besloten dat we meer tijd willen hebben voor onze gasten en onze producten. Op dagen dat het zowel binnen als buiten goed toeven is, kiezen we voortaan voor minder terras, en meer tijd voor onze gasten. Als het namelijk boven helemaal vol is, en binnen ook, en het terras dan ook nog, lopen de wachttijden op, neemt de onrust toe, en blijft er geen tijd meer over voor een ontmoeting. Zeker ook, omdat gasten op een terras vaak meer haast lijken te hebben en meer gericht zijn op supersnelle bediening en supersnel leveren.
Ik merkte dat dit begon te knellen. We konden als team de vele bestellingen maar net aan, terwijl er dan geen moment meer overbleef voor reflectie of gesprek. Vandaar dat we hebben besloten het terras dit jaar op veel momenten klein te houden, vaak maar 1/4 van wat het normaliter is. Minder terras, meer tijd voor elkaar. Dat is wat voor ons belangrijk is.
Sumatra Umang Gayo
Deze koffie komt van het grootste eiland in de Indonesische archipel: Sumatra. De koffie wordt in de provincie Aceh geproduceerd door de Ketiara coöperatie, die geheel door vrouwen wordt gerund. Dat is des te opmerkelijker omdat juist Aceh veel in het nieuws is geweest door de invoering van streng Islamitische regels waarin vrouwen vaak een ondergeschikte rol hebben.
Dit is een 'bevolkingskoffie' van kleine boeren. De plantages zijn allemaal zeer klein en zouden nooit op zichzelf kunnen bestaan, maar in de cooporatie vinden ze hun kracht en afzetgebied. Ze liggen in en rond het Leuser Natioanal Park, waar vele tientallen zeldzame vogels en zoogdieren leven, waarvan velen nergens anders in Indonesië voorkomen. Het is een beschermd ekosysteem waar ook de boeren aan bijdragen door biologisch te verbouwen.
De koffie wordt in de ochtend geplukt en in de middag op de boerderij van het schilletje ontdaan rondom het vruchtvlees. Dan volgt het wassen. In verschillende stadia wordt ze vervolgens op de grond op doeken gedroogd. Nadat het drogingsproces (tot circa 35% vochtpercentage) is afgerond, worden de bonen naar de verwerkingsfabriek in de hoofdstad van Sumatra, Medan, vervoerd, waar het drogen verder plaatsvindt.
Deze Sumatraanse bonen zijn 100% Arabica in de variëteiten: Bourbon, Caturra, Catuai en Catimor. Qua smaak is deze koffie fruitig, kruidig, maar met ook uitgesproken aardse tonen. In de mond is deze koffie stevig en romig. De afdronk is volzacht, met wat hints van sinaasappel.
Zomerbroodje Coffee: Pulled Chicken, Rode Pestosaus, Mais, Rode Peper, Radijs
Een mooi nieuw broodje voor het nieuwe seizoen. Vers gebakken brood wordt belegd met langzaam gegaarde 'pulled chicken', ofwel een kipvariant van het alom aanwezige hipsterbroodje Pulled Pork.
De kip is zacht gekruid en, zoals de naam al doet vermoeden, mooi in plukjes op het brood geserveerd. Met 'Pulled' wordt overigens bedoeld dat de kip eerst een aantal uren wordt gegaard (in dit geval zo´n 4 uur) waardoor de structuur heel losjes wordt. Je kunt het dan zo uit elkaar trekken. Draadjesvlees, maar dan van kip dus.
Daarop gaan en krokante maiskorrels, gesneden radijsjes, rode peper (niet zoveel dat je er van in de fik staat), en erbij komt een heerlijke pestosaus en wat veldsla. Een echt zomerbroodje met de kleuren van het seizoen.
Derde Certificate of Excellence voor Coffee Corazon
De belangrijk reiswebsite Tripadvisor heeft ons voor de derde keer onderscheiden met een Certificate of Excellence, vanwege 'superieure dienstverlening'. Drie jaar op rij een dergelijke onderscheiding voelt echt als een kroon op hard werken. Je krijgt zo'n 'diploma' alleen als zeer veel gasten over een langere periode gemeten, een zeer hoge waardering op Tripadvisor hebben achtergelaten. Voor mij belangrijk, want je kunt wel een goed concept bedenken en goede kwaliteit willen hebben, stap twee is juist die kwaliteit vasthouden of nog verder verhogen. Dat is ons dus kennelijk goed gelukt.
23-5
Koffieproeverij op dinsdagavond 14 juni, schrijf nu in
Op dinsdagavond 14 juni is er weer onze befaamde koffieproeverij, ook wel 'cupping' genoemd. Op deze avond leer je alles over de geschiedenis, zetwijze, productie en (vooral) smaak van koffie. Het is een gezellige avond in Coffee Corazon waarbij er veel wordt gelachen en veel wordt geproefd. Vier koffiesoorten uit de wereld om precies te zijn. Geen paniek, we serveren deze koffie niet als volle kop (zoals bij echte cuppings wel gebruikelijk is) maar als ristretto (een borrelglaasje). En: net als bij een wijnproeverij gaat het alleen om de smaak. Deze avond begint om 20.00 uur en duurt tot 22.00 uur. De avond is bedoeld voor iedereen die gewoon meer over koffie wil weten, en is niet bedoeld als een soort training voor het baristavak. Die trainingen komen later in het jaar aan bod. Inschrijven kan vie antwoord op derze mail of bij Bakery en Coffee Corazon aan de bar
15-05
Varen met je eigen groep
op de Corazon Cruiser!
Dat kan.
Onze grote motorsloep vertrekt
op elk gewenst moment.
We varen ongeveer 3 uur op de Eem,
vertrek vanaf de Koppelpoort.
Daarbij kookt Dirk-Jan van Coffee Corazon voor je en krijg je van hem uitleg over Amersfoort, de Eem, de oevers en de natuur.
Bij mooi weer kan er vanaf de boot in de Eem worden gezwommen. Voor kinderen zijn er zwemvesten en waterspeeltjes aan boord.
We varen op alle dagen behalve zaterdag overdag. Hou daarbij in gedachten dat varen alleen echt leuk is bij mooi weer. Wees dus flexibel in je planning of zorg voor een alternatief als het te slecht weer is om te varen.
Dit is een oude motorsloep die schipper Nico heeft omgebouwd tot een comfortabele cruiser.Nico vaart deze sloep geheel belangeloos, waardoor we de prijs zo laag kunnen houden. Er is geen toilet aan boord, maar we kunnen bij hoge nood een afgeschermd toilet op de oever plaatsen. We varen langs Soest tot ongeveer Baarn, waar het keerpunt is, langs een wisselend landschap van weidse natuurgebieden en rivierlandschap.
Aan boord koken wij een 3-gangen diner.
Menu:
Voor: Falafel/pita/humus/
verse koriander
Hoofd: Kip/Kokos/Peultjes/
Cashew/Thai Curry
Bijgerecht: Tabouleh
Na: Taart en koffie/thee
(vegetarische versie mogelijk)
Daarna: workshop koffiebranden
je krijgt gedurende 20 minuten een workshop over koffie, waarbij we zelf aan boord groene bonen gaan branden
om er daarna koffie van te zetten.
Kosten: 30 euro pp (excl. alc drankjes).
Minimaal aantal boekers: 8 maximaal: 12
Kinderen onder 10 jaar: 15 euro.
Meer info: 0617430558 (Dirk-Jan)
of cultura@hetnet.nl
22/2
Corazon deelnemer Smartlappenfestival
Jarenlang was Coffee Corazon een belangrijke schakel tussen de plein tijdens het jaarlijkse Smartlappenfestival. Maar door een waardeloze organisatie en een afnemend enthousiasme, zijn we een paar jaar geleden gestopt als muzieklocatie. Dat gaat dit jaar veranderen. De organisatie heeft zichzelf uit het moeras omhoog getrokken, en wij hebben er ook wel weer zin in. Vandaar dat we op 10 april weer een podium zijn voor een smartlappen optreden. Wie bij ons gaat optreden, weet ik overigens nog niet, dat bepaalt de organisatie, want ik heb eerlijk gezegd zelf weinig verstand van dit genre. Maar gezellig vinden we het bij Corazon altijd wel. We doen alleen mee op de zondag, aangezien de zaterdag normaliter veel te druk is voor dit soort fratsen.
08/12
Proef introductie: Quinoa salade met feta
Eind deze week introduceren we een salade op basis van Quinoa, met verse kruiden, biologische feta, zongedroogde en verse tomaten en gegrilde groente.
Quinoa wordt als belangrijkste voedselgewas al sinds duizenden jaren in Zuid-Amerika verbouwd, vooral in Peru, Ecuador en Bolivia. De Inca's gebruikten het reeds als akkerbouwproduct. Ofschoon de plant niet behoort tot de granen, worden de zaden op een vergelijkbare manier bereid, meestal net zoals rijst of couscous. Wat betreft eiwitsamenstelling lijkt quinoa sterk op melk. Alle essentiële aminozuren zijn aanwezig, in een voor mensen bijna perfecte balans. In vergelijking met granen is quinoa rijk aan vitamines B2 en E en ijzer, koper en magnesium.
Het heeft een heerlijke, wat nootachtige smaak en we hebben er een mooie, voedzame salade van gemaakt. Deze serveren we met brood en een humusdipje. De salade kan ook in een veganistische variant worden besteld, dan zonder feta maar met verse avocado.
08/12
Bram en Richard ontpoppen zich als treinen-reparateurs
Het is wel heel typerend voor het sfeertje in Corazon: vaste gasten die geheel belangeloos (nou ja, voor wat appeltaart dan) uren steken in het repareren van de trein op de eerste verdieping!
De 'Corazon Express' had al een week kuren: dan wel rijden, dan weer niet, enzovoorts. Laat vaste gasten Bram en Richard zich nou toevallig afgelopen zaterdag melden voor de vaste appeltaart-afspraak. En laten wij nu weten dat we hier te maken hebben met twee zeer technisch aangelegde mannen (dank je wel Facebook). Dan wordt het als snel 1+1=2.
En met goede moed hebben de twee (na ook nog eerst apparatuur thuis te hebben opgehaald….) de zaak weer subliem aan het rijden gekregen. Fantastisch. Wij blij, en vooral kinderen ook blij, want onze trein is uitgegroeid tot een echte attractie.
03/12
Vuur!Diner Nieuwe Erven en Corazon in Fotojaarboek
In de zomer organiseerden we samen met culturele boerderij Nieuwe Erven aan de Heiligenbergweg ons eerste evenement: het Vuur!Diner. Aan een lange tafel met plek voor 60 gasten werden allerlei gerechten geserveerd die we ter plaatse maakten. Er werden eetbare bloemen geplukt en gegeten, er was live muziek, popcorn bakken, en vooral: we waren met elkaar.
Het vuur-element kwam terug in de houtoven (op het grasveld), een fakkeltocht en een sprong hand in hand over een hoog oplaaiend vuur. Hand in hand voor elkaar door het vuur gaan, en jezelf verbinden met het essentiële element Vuur, dat was het idee. Het zag er gevaarlijk uit, en dat was het ook.
Het is een mooie pagina geworden in het jaarboek, dat officieel 'Met het Oog op Amersfoort' heet. In het boek staan alle relevante gebeurtenissen van een jaar in onze mooie stad, met nadruk op schitterende fotografie. Het is overal in de stad te koop.
03/12
Maandkoffie: Panamaria
Het Panamese district Boquete is al sinds mensenheugenis leverancier van de beste koffies ter wereld. De koffie is wijd en zijd bekend, en dat heeft vooral te maken met zowel de constante kwaliteit, als de grote toegankelijkheid van Boquete koffie. De smaak van deze koffie is met name bij Europeanen zeer geliefd: voldoende body, een mooie bitterheid en ietwat fris. Onze maandkoffie voldoet wat dit betreft aan alle voorwaarden. Fris met lichte citrus-afdronk, ietwat zoet en tegelijk heerlijk mild, vol en romig.
Het is een 100% Arabica (sub-rassen Catui en oude Caturra), afkomstig van verscheidene boeren uit het berggebied. De koffie wordt met liefde verbouwd op ruim 1600 tot 1800 meter, in de microklimaten die te vinden zijn op de hellingen van de vulkaan Baru. Dit zijn de fraaiste plantages gelegen in een ‘bergjungle’ waar de koffie¬planten groeien tussen de bestaande gewassen. De ‘Baharque’ (fijne nevelmist) zorgt dat de koffiebessen optimaal floreren. Diverse vruchtenbomen leveren natuurlijke mest die zorgt voor de specifieke zoet fris sprankelende smaak van deze koffie.
Maria Ruiz, een van de eerste koffieboerinnen, is de ‘moeder’ van het het district geworden, en de koffie is naar haar vernoemd. De smaak van de Panamaria werd in de jaren negentig gecomponeerd uit allerlei 'lots' (partijen), door Jacob Boot, Maria en Plinio Ruiz aan de proeftafel in Panama. Sindsdien is het een van de meest gedronken koffies van Barend Boot.
23/11
Nieuw Veganistisch broodje op het menu
Sinds deze week hebben we een nieuw broodje op de kaart.
Vers gebakken rozemarijn-zeezoutbrood, met humus (kikkererwtenpuree), gegrilde courgette en gegrilde paprika, verse avocado, rucola en gedroogde tijm/sesam.
Kortom, een broodje waar op geen enkele wijze dieren aan te pas komen: veganistisch.
We hebben al eeens eerder een soortgelijk broodje gemaakt, een paar jaar geleden. Dat deden we toen met paddenstoelen die op onze koffieprut groeiden. Helaas is die paddenstoel-productie niet regelmatig genoeg om dat voort te zetten.
Deze nieuwe sandwich lijkt mij een goede aanvulling. En dat bleek ook wel: afgelopen zaterdag hebben we het broodje getest in de zaak, en het werd direct het hoogst gewaarderde menu-item van die dag.
Omstreden fietsenacties rondom Corazon
Jarenlang deed men niets aan de fietsen in de twee stegen bij Coffee Corazon, maar daar is nu opeens verandering in gekomen. Zonder echte waarschuwing vooraf zijn de stadswachten begonnen met het weghalen van fietsen die daar geparkeerd staan. Da's mooi balen als het jouw fiets is, want die mag je dan tegen betaling gaan ophalen op het industrieterrein Isselt.
De reacties van de fietsers laten zich raden. Ook wij vinden het niet oké, al zien wij ook wel dat sommigen hun fietsen zo schots en scheef neerzetten, dat anderen er nauwelijks nog langs kunnen. En mensen in een invalidenwagen al helemaal niet meer. Dat is dus ook niet zoals het moet.
Op de verkeersborden staat overigens dat fietsen 'in de rekken' moeten worden gestald, maar die zijn er helemaal niet. Dat is dus lastig.
Het was wat ons betreft netjes geweest als eerst een maand of zo was gewaarschuwd met aankondigingsborden. Nu hebben wij al met eigen ogen gezien dat bejaarde Amersfoorters met volle tasjes van de markt komen, en dan niet meer naar huis kunnen op hun fiets. Dat leidde vorige week al tot zoveel boosheid dat de politie er aan te pas kwam.
Corazon nummer 13 van Nederland volgens het AD!
11/10
Maandkoffie: La Colina (Brazilië)
Deze koffie komt uit het gebied Minas Cherais in Brazilië. Brazilië is al sinds decennia de grootste koffieproducent ter wereld. Het land produceert maar liefst twee keer zoveel als de runner-up (Vietnam!) en acht keer zoveel als een gemiddeld koffieproducerend Latijns Amerikaans land als Panama of Nicaragua.Minas Cherias is waar het zich zo'n beetje allemaal afspeelt. Wat de Betuwe is voor ons fruit, is Minas voor de koffie.
In deze streek ligt Fazenda la Colina, in de microregio Patrocinio in Cerrado op een hoogte van 970 meter boven zeeniveau. Vertaald betekent de naam 'heuvelboerderij'. De bergen in Cerrado zijn dan ook niet als de woeste rotsformaties die je bijvoorbeeld in midden Amerika veel tegenkomt, maar de hellingen zijn er wel steil. Toch wordt de koffie hier volledig met de hand geplukt. De bessen worden daarna in de zon gedroogd.
Op Colina wordt de koffie als één van de weinige in Cerrado, 100% biologisch verbouwd. Sterker nog, de hele plantage wordt gerund volgens bio-dynamische filosofie. Alles wordt gezien als één levend geheel, waardoor het zorgt voor zijn eigen vruchtbaarheid. Dat wil zeggen dat de plantage in eigen bemesting voorziet, door bijvoorbeeld het hergebruiken van het vruchtvlees van de koffiebes.
In de smaak tref je sinaasappel, kruidkoek en in de nasmaak een fruitige muntachtige kick.
25/9
Maand van de Kostbare Koffie week 3 (25sep-020ok):
Hawaï Kona is zo'n overvraagde koffie, dat de prijzen de laatste jaren door het plafond gaan. Niet helemaal ten onrechte, want een espresso van echte Kona, is onvergetelijk. Hawaï Kona vind je nergens anders in de horeca.
Kona koffie groeit op het Big Island van Hawaï op de helling van Hualalai en Mauna Loa, in de noordelijke en zuidelijke districten. En nergens anders. Het zijn hellingen waar de zon zich altijd in de ochtend laat zien, waarbij vervolgens 's middags de wolken binnendrijven en het gaat regenen. De nachten zijn fris, maar er is geen vorst. De grond is poreus en vulkanisch. Bij elke koffieboer die het bovenstaande leest, gaan dan de feestbellen rinkelen: dit zijn alle ideale omstandigheden voor koffie op een rij!
Deze is dan ook nog de 'extra fancy' (EF). Dat zit zo: de bonen worden na de oogst gemeten en het aantal 'slechte' bonen wordt geteld. De hoogst haalbare kwaliteit is Extra Fancy. Hierna volgen de klassen 'Fancy', 'Nr1', 'Select' en 'Prime'. De 'Nr1' is dus beslist niet de beste koffie uit Hawaï.
Deze koffie wordt rechtstreeks gekocht van de Captain Cook farm, die al sinds 1880 op Hawaï groene koffie produceert. Ook koopt Captain Cook van een groot aantal kleine Kona plantages de rijpe koffiebessen om zelf te verwerken. De koffiebonen worden medium of soms bijna dark geroosterd, om de specifieke smaak van Kona naar boven te brengen. Die is zeer uitgesproken, met tonen van noten en een frisse afdronk. Doordat de koffie zo extreem duur is, worden alleen zeer kleine hoeveelheden geroosterd door Barend Boot, nooit kilo's tegelijk.
Net zoals met andere zeldzame koffie, wordt er veel gerommeld met de bonen. Sommige melanges (ook wel blends genoemd) hebben maar tien procent Konabonen, en noemen zich toch 'Kona'. Daar heeft de overheid nu een stokje voor gestoken: alleen pure Kona koffie mag het stempel '100% Kona' dragen.
21/09
Herfstgerecht: Hongaars stoofpotje kip, salade, warm brood
Blanka, ons hoofd keuken, komt uit Hongarije, en dus heb ik haar gevraagd een typerend Hongaars gerecht te maken. Elk seizoen introduceren we namelijk een nieuw broodje, of zoals in dit geval, een nieuw gerechtje. Wie aan de Hongaarse keuken denkt, zit al snel in de richting van Goulash, maar het kan ook anders. Blanka heeft een veel subtieler gerecht gemaakt, van malse kip, beetje bacon, paprika, en natuurlijk Hongaarse kruiden (vooral Hongaarse paprika, die zeer verschilt van de Nederlandse versie). Wat komijn en creme frâiche maken het af. We serveren dit met een salade met paprika en verse avocado, plus warm brood uit onze oven. Het is deze hele herfst te bestellen.
Maand van de Kostbare Koffie: week 2 (17-24 september)
Mula Geisha (Panama)
Dit is een zeer zeldzame variëteit van de arabicaboon. Geisha is hard op weg een zeer hippe koffie te worden. Deze koffieboon gaat het volgens mij helemaal maken in de trendy koffiebars van Seattle en Los Angeles.
Arabicakoffie is er in soorten en maten. Caturra, bourbon, catui zijn bekende en aloude variëteiten. Geisha is iets nieuws onder de zon. Een koffie met een schitterende body en diepe frisheid. De Geisha is van oorsprong een Ethiopische boon (Gesha) die al in de Jaren 60 naar Panama werd gebracht.
In 2004 proefde Willem Boot (broer van onze leverancier Barend) de befaamde Geisha variëteit voor het eerst tijdens een koffieproeverij in Panama. Vlak daarna ontmoette hij Graciano Cruz, een Panamese koffieboer die Willem tipte over een uniek stuk land op de hellingen van de vulkaan Baru. Willem had een visie, durfde te dromen en plantte in korte tijd 6000 koffieboompjes van de Geisha variëteit op de steile, beboste hellingen. Hij gaf de plantage de naam La Mula, ofwel, 'de ezel': Willem bezocht de plantage namelijk op de rug van een ezel. Een groot nadeel is de onbereikbaarheid van de plantage vanwege de hoogte. Ondanks de onbereikbaarheid hebben de Ngöbe-Buglé indianen elke Geisha-koffieplant naar boven gedragen en geplant. De Ngöbe-Buglé indianen zijn onmisbaar voor het voortbestaan van de Panamese koffiecultuur: zij planten en verzorgen de koffiestruiken en plukken en verwerken uiteindelijk de bessen. In mei 2014 won de La Mula de eerste prijs in de Panama Geisha Best of Panama competitie. De prijs der prijzen!
De La Mula Geisha is een prachtige koffie met de smaken van cacao, gedroogde papaja, passievrucht en jasmijn. Het is ook een van de duurste koffies ter wereld: zo rond de 200 euro per kilo.
De verwachting is dat andere koffieplanters in de regio snel zullen overstappen op de Geisha, zeker omdat de glorietocht van deze boon nu al vijf, zes jaar onafgebroken duurt en er dus geen sprake is van een eendagsvlieg.
Over een paar jaar duikt de Geisha overal op in de hippe bars van Seattle tot Sydney.
But you tasted it here first.
Maand van de Kostbare Koffie: week 1
Woensdag begint dag onze 'Maand van de Kostbare Koffie'. Gedurende een maand serveren we steeds 1 week een zeer exclusieve koffie, voor kostprijs of eronder. Op die manier kun je (al is het maar eens in je leven) een echt kostbare koffie proberen. Het soort koffie waar je altijd al van gehoord hebt, maar nooit kon drinken. De eerste koffie (van 9 september tot en met 15 september) is:
Jamaica Blue Mountain (JBM)
Soms kun je aan de exportbestemming de exclusiviteit van een product afleiden. Als je weet dat ruim 80 procent van JBM naar Japan gaat, dan weet je het wel. Dat het de grondstof is voor Tia Maria, zegt ook wat. De vraag overstijgt al jaren het aanbod op de markt, en als je deze exclusieve koffie een keer geproefd hebt, dan begrijp je ook waarom. Dit is een buitengewoon soepele, volle koffie met een grote gelaagdheid en een zijdezachte structuur.
Dat die koffie zo mooi is, heeft alles te maken met de berghellingen ten noorden van de Jamaicaanse hoofdstad Kingston. Deze Blue Mountains behoren tot de hoogste (tot 2300 meter) in het Caribische gebied en kennen een structuur die perfect is voor koffiestruiken: veel regenval, koel, mistig en met een zeer rijke grond die het water perfect afvoert. Zoals dat gaat in de wereld: als de vraag het aanbod overstijgt, zijn er altijd wel een paar gewiekste lieden die dat weten te omzeilen. Inmiddels zijn er meerdere 'Blue Mountain' koffiebonen op de markt verschenen, maar die komen niet allemaal uit Jamaica. En toch zijn ze echt afkomstig van de Blue Mountains. Hoe dat kan? Omdat in zeker twee landen nu een paar bergen zijn omgedoopt tot.... je raadt het al. Ook willen producenten in Jamaica nog wel eens wat bijmengen, om de opbrengst te vergroten. Onze leverancier heeft keiharde garanties dat het de echte JBM is.
Qua smaak noteert koffiegoeroe Barend Boot (onze leverancier) het volgende: Aroma van vers gefermenteerd zoet fruit, vers gezaagd hout, zeer zoete body met veel fruitachtige boventonen. Zoete nasmaak. De JBM wordt één van de Grand Crus van de koffie genoemd. Ze verlaat de plantage verzegeld in mooie houten vaten. Is deze dure koffie werelds beste of meest overschatte koffie? Veel koffie-experts vinden deze koffie te duur. Barend is het daar niet mee eens. “Echte JBM kan als espresso goddelijk zijn. 'Onze' Wallenford Arabica geeft een prachtige chocolade ondertoon en zeer zoete fruitachtige body. Vooral als espresso en ristretto doet ze haar naam en faam eer aan."
Geniet er van!
Vanaf 16 september: Mula Geisha Panama
23 september: Hawaii Cona. 30 september 'Kopi Luak Dua' van Jacu Birds.
27/8:
Spoffin: nee. Poppenfestival Randenbroek: ja
Nog meer initiatieven die waar we niet aan meedoen: Spoffin. Vorig jaar bakten we er heerlijke broodjes op het Lieve Vrouwekerkhof, maar dat zien we dit jaar niet meer zitten. Allereerst omdat vorig jaar niet echt druk genoeg was (vanwege het weer) maar ook omdat ik het met mijn mede-horeca ondernemers eens bent dat Spoffin over de schreef gaat: ondernemers met een regulier terras die niet 500 euro betalen, moeten hun terras inleveren en krijgen een ander voor de deur, bijvoorbeeld een poffertjeskraam. Vorig jaar stonden wij daardoor ongewild op het terras van Vyssotski, en dat vonden we beiden helemaal niet fijn. Ik sla dus over.
Waar we wel tijd en moeite insteken, is het Poppenfestival op 5 en 6 september in Park Randenbroek. Net als in voorgaande jaren verzorgen we daar een gratis 100 x lunch voor de vrijwilligers. Poppen in het Park is een geweldig evenement waar we graag deel uit maken.
27/8:
Corazon niet in Foodvillage Amicitia, wel in Het Lokaal
We gaan ons niet vestigen in het toekomstige Foodvillage Amicitia aan de Stadsring. Onlangs werden wij uitgenodigd over een Corazon vestiging in Amicitia te komen praten, maar we zijn niet overtuigd. Op zich denk ik dat een foodvillage best zou kunnen werken in dat verschrikkelijke oord - al het andere is er tot nu toe mislukt. Met een fraaie verbouwing, kan het wellicht wat worden.
Maar het past niet bij ons. Het komt er op neer dat we een soort snelle uitgiftebalie voor taart zouden worden, en daar hebben we geen zin in. We willen juist contact maken met onze gasten en dat zit er volgens in bij het concept niet in, praktisch en commercieel niet.
We gaan waarschijnlijk wel participeren in Het Lokaal, dat komt in de oude gebouwen van de Kelder in het Oliemolenkwartier (achter Zandfoort aan de Eem). Koffieleverancier Boot, die wij goed kennen, begint daar een koffiebranderij, en heeft ons gevraagd daar taart en lekkers te gaan leveren. Dat zien wij wel zitten. Ik hou je op de hoogte.
Varen met de
Corazon Cruiser
Varen met je eigen groep
op de Corazon Cruiser!
Dat kan.
Onze grote motorsloep vertrekt
op elk gewenst moment.
We varen ongeveer 3 uur op de Eem,
vertrek vanaf de Koppelpoort.
Aan boord koken wij een 3-gangen diner.
Menu:
Voor: Falafel/pita/humus/
verse koriander
Hoofd: Kip/Kokos/Peultjes/
Cashew/Thai Curry
Bijgerecht: Tabouleh
Na: Taart en koffie/thee
Daarna: workshop koffiebranden
Kosten: 30 euro pp (excl. drankjes).
Minimaal aantal boekers: 8 maximaal: 12
Kinderen onder 10 jaar: 15 euro.
Meer info: 0617430558 (Dirk-Jan)
of cultura@hetnet.nl
23/8:
Geen vacatures momenteel
Koffieproeverij op woensdag 9 september
Een vrolijke avond uit, en dan nog iets over koffie leren en proeven, dat is weer het plan op woensdagavond 9 september. We houden dan weer een koffieproeverij voor alle belangstellenden. Zo'n proeverij houdt in dat je onder leiding van ondergetekende veel leert over de geschiedenis, zetwijze, geur en kleur en teelt van koffie.
Gedurende de avond proef je vier verschillende soorten koffie in de vorm van een ristretto. Dat is een zeer sterke bak. Je leert zelf proeven, onderscheiden en zetten. De proeverij is voor maximaal 25 deelnemers en duurt van 20.00 uur tot ongeveer 22.00 uur. De kosten zijn slechts 10 euro, en daar zit de koffie dan al bij in. Schrijf je in via een antwoord op deze nieuwsbrief, of bij de bar.
18/8
Welkom Terug!
Net als de meesten van jullie is het werk weer begonnen na een goede vakantie. In mijn geval een aantal weken aan de Atlantische kust van zuidelijk Frankrijk, alwaar de golven spectaculair zijn en de koffie waardeloos. Maar dat wisten we eigenlijk al vantevoren.
Fijn om weer terug te zijn, en fijn om jullie allemaal weer te mogen begroeten in Coffee Corazon en Corazon Bakery.
Voor ons is september het begin van het nieuwe seizoen, waarbij de nadruk vanzelf weer binnen komt te liggen, en niet meer buiten op het terras.
Er is een aantal zaken dat nieuw is vanaf het nieuwe seizoen. Zo is de bovenverdieping flink opgeknapt, inclusief de toiletten. Beneden volgt later.
Aan het roer staat nu ook een nieuwe bedrijfsleider: Joep, die in mei is begonnen. Hij is de opvolger van Youri, die een eigen koffiezaak heeft geopend in Hilversum. Ikzelf ben er natuurlijk ook gewoon weer bij. Vanaf de derde week september komen er weer nieuwe lekkernijen en broodjes op de kaart, terwijl bij de Bakery er dan weer nieuwe produkten in de schappen zullen liggen. Tot gauw!
Samenwerking Nieuwe Erven-Corazon succesvol
AMERSFOORT - De eerste twee evenementen van Corazon en Nieuwe Erven zijn succesvol verlopen. Zowel de 'Pickn!ck' (5 juli) als het 'Vuur!diner' (10 juli, foto) werden druk bezocht. Het Vuur!diner was al ruim van te voren uitverkocht. Zo'n 60 gasten schoven aan bij het buitendiner op het voorerf aan de Heiligenbergerweg 144. Daar werden ze getrakteerd op live muziek van de Amersfoortse singer songwriter Colin van de Weteringh, en werden zij (vrijwillig) onderworpen aan een vuurritueel. Eten en drinken werden verzorgd door bakker Tobias van Corazon Bakery en eigenaar Dirk-Jan Stip. Na de zomer krijgt de samenwerking een vervolg met een tweede editie van het Vuur!diner en nieuwe activiteiten.
Krommedag op 13 juli
Onze jaarlijkse feestdag, de Krommedag, krijgt dit jaar een make-over. De Krommedag nieuwe stijl bestaat dit jaar uit workhops en gratis actviteiten in de winkels en daarbuiten. Zo is er een workshop knutselen met knopen, een speurtocht, chocodippen, stoeptekenen en kleuren voor volwassenen.
Voorheen had de Krommedag het karakter van een straatmarkt met enkele activiteiten. Dit jaar kiezen we voor een meer intiemere setting. Eigenlijk willen we als winkels en horeca meer laten zien waar de meerwaarde zit. Elke winkel en horeca is hier bijzonder, en dat gaan we dit jaar nu eens in de praktijk laten zien. Natuurlijk zijn er gratis ballonnen, ijsjes en is er muziek, maar we willen de bezoekers ook echt een kleine ervaring meegeven. En dus wordt een scala aan activiteiten geboden. Bij Tara Boeddha bijvoorbeeld kunnen volwassenen een (lastige) kleurplaat maken - helemaal hip anno 2015. Bij schoenenwinkel Stap voor Stap worden de teennagels gelakt van kids, en bij Coffee Corazon is er een speurtocht met beloning voor kinderen. Boeken- en speelgoedwinkel Speelboek gaat voor de reuze stoeptekening, en bij de aloude fourniturenzaak Schwitzner wordt het publiek uitgedaagd om creatief met knopen te zijn. Daarbij is er veel lekkers. Er is gratis fruit-in-chocolade dippen bij Corazon Bakery en we delen gratis (echte) bananen uit - krom natuurlijk. De Krommedag is aanstaande zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur. Alle activiteiten zijn gratis en vooraf opgeven is niet nodig.
02/06
Maandkoffie: El Pulcal Guatamala nieuwe oogst
De nieuwe oogst koffie uit Midden Amerika is binnen. We hebben daaruit de Guatamala El Pulcal Hacienda Cartmona voor deze maand geselecteerd. Hacienda Carmona is gevestigd in het Antigua district van Guatamala. Deze koffie wordt verbouwd op 1580 tot 1850 meter hoogte, en dat is zelfs voor koffiebegrippen behoorlijk hoog. De koffie van Carmona wordt 'Café Pulcal' genoemd. De berglandkoffie uit dit gebied wordt vaak beschouwd als het beste wat Guatemala te bieden heeft. Deze grote boerderij dateert uit het begin van de koloniale tijd, waar koffie werd aangeplant vanaf het einde van de 18de eeuw toen de boerderij werd overgenomen door de familie Zelaya. Van Carmona wordt gezegd dat het een uniek micro-klimaat in de vallei van Antigua heeft en perfecte heuvels voor de zon en goed drainerende gronden, zeer geschikt voor de teelt van kwaliteitskoffie.
De koffie is 100% Arabica in de variëteiten bourbon en typica. De bonen zijn op de traditionele wijze gewassen en gefermenteerd en daarna zongedroogd. Proefnotitie: Zachte toffee geur met melk chocolade, sinaasappelschil en kokosrasp. Frisse zoetheid van verse aardbei en citroen, gevolgd door een lagere noot van cacao en stoofpeer. Friszoet, chocola, citroen en aardbei.
23/05
Proefvaarten met de Corazon Cruiser
Onlangs is onze Corazon Cruiser te water gelaten. Zoals je kunt zien is het een grote ijzeren sloep met een bijzondere (en stoere) vorm. De binnenkant is open, er zijn banken aan de zijkanten. De komende tijd gaan we de boot verder toerusten met een kooktoestel en koffiespullen. Dat hebben we wel allemaal in ons hoofd, maar nog niet hoe en waar we exact gaan varen. Daarover dus later meer, en dan zullen er ook mogelijkheden zijn om te reserveren voor een tochtje. Dat zal dan in elk geval op de Eem zijn, met ergens een stop voor een high tea of picknick. Onderweg kunnen we ook koken en waarschijnlijk zelfs barbecuen. We gaan onderweg ook koffie branden, malen en zetten. Kortom, een grappige tocht op de Eem onder begeleiding van schipper Nico en mijzelf als je gastheer. Qua kosten zijn er meerdere mogelijkheden, afhankelijk van wat je wil (met of zonder eten bijvoorbeeld). Met eten (diner) aan boord, komt een drie uurs trip waarschijnlijk uit rond de 30 euro per persoon. Mail mij voor meer info. De Cruiser is te huur vanaf medio juni.
22/05
Marechaussee uit Corazon geknikkerd
Een min of meer grappig voorval deze week: we hebben een geheime oefening van de Koninklijke Marechaussee voortijdig beëindigd op het moment dat die zich in Coffee Corazon ging afspelen. Dat zat zo: twee weken geleden kregen we een reservering binnen van 'een gast met begeleiding van bodyguards'. Onze zaak werd vervolgens in kaart gebracht en uitvoerig geïnspecteerd. Op de dag zelf moesten we drie uur lang, drie tafels vrijhouden voor de VIP en de beveiliging. De VIP werd per helicopter aangevoerd, waarbij het toestel midden in het Soesterkwartier landde. Een hoop commotie in de stad dus.
Echter, uit betrouwbare bron vernam ik dat het geen echte VIP was, maar een oefening. Toen ik het hele gezelschap met mijn tip confronteerde, gaven ze dit toe. Nu heb ik niks tegen een oefening, maar wel als ik hierover wordt voorgelogen of niet geïnformeerd. Daarop heb ik de Koninklijke Marechaussee uit de zaak gezet. Einde oefening dus.
Maar niet einde publiciteit, aangezien het voorval ter ore kwam van de Amersfoortse Courant, RTV Utrecht en Hart van Nederland.
20/5
Corazon onderscheiden door Tripadvisor Amersfoort
Coffee Corazon heeft het Certificaat van Uitmuntendheid voor 2015 gekregen van Tripadvisor. Tripadvisor is wereldwijd de belangrijkste reis-review site. Corazon krijgt het certificaat vanwege de consistente hoge waardering door gasten.
Het is de tweede keer op rij dat Coffee Corazon het certificaat krijgt. Een belangrijke onderscheiding vVooral omdat we er geen enkele invloed op hebben. Tripadvisor publiceert alleen reviews van onafhankelijke reizigers. Wij hebben geen idee wie er wel of niet wat over ons instuurt. Daarbij worden reviewsites als Tripadvisor steeds belangrijker: na het vorige certificaat steeg ons buitenlands bezoek met meer dan 60 %. Dat zegt dus wel wat.
Om een Certificaat van Uitmuntendheid te krijgen, moet een bedrijf in een jaar tijds meer dan 30 recensies hebben ontvangen van 4 sterren of meer, waarbij 5 sterren het maximaal haalbare is. Waarbij Tripadvisor ook nog een goed oplet of eigenaren niet beloningen zoals gratis drank of eten aanbieden in ruil voor eens positieve recensie. Het is een van de strengst gecontroleerde sites van de wereld.
Nieuwe expositie: Eric Bartman's impressionisme
Nog niet zo lang geleden werden kroegrekeningen vaak betaald met schilderwerken van de stamgast-artiest. Heel jammer dat dit nu niet meer zo is! Want kijk eens wat een prachtig werk hier nu hangt van mijn stamgast Eric Bartman. De bovenverdieping is veranderd in een kleurenpracht van deze getalenteerde Leusdense kunstschilder.
Bartman's werk laat vooral veel Franse taferelen zien. "Dat is de plek waar ik mijn inspiratie opdoe. Het licht is daar helder, en het zijn juist de zon en schaduw die mij pakken, die voor mij belangrijk zijn. Ik maak ter plaatse mijn potloodschetsen, ik fotografeer, en dat werk ik later uit in mijn atelier. Ik maak dan afwegingen: moet er nog iets bij, kan de kleur anders. Het eindresultaat moet uiteindelijk in balans zijn, aantrekkelijk om aan de muur te hebben. Als kleur en compositie kloppen, geeft dat echte voldoening. Ik ben altijd al gefascineerd door de Franse impressionisten, zoals Renoir en Monet. Ik wil met mijn werk het impressionisme van destijds opnieuw interpreteren en terughalen. De huidige maatschappij is te technologisch, er is teveel stress. Ik wil het tegenovergestelde in de maatschappij brengen: rust, warmte, leefgenot, nostalgie."
Eric, gevraagd naar zijn bewondering voor de impressionisten, is duidelijk: hij had best in die tijd willen leven. "Ik denk dat het toen ontspannender was. Was ik 130 jaar eerder geboren, dan had ik dat waarscvhijnlijk niet erg gevonden. Ik heb duidelijk iets met Frankrijk, dat wordt uit mijn werk wel duidelijk. Wie weet in een vorig leven?"
Te zien tot eind juni. Meer info via www.ericbartman.com.
05/05
Maandkoffie Mei: Finca LaBerlina Panama
Deze plantage ligt op 1400 tot 1700 meter in Noord-West Panama, Chiriqui (maanvallei), district Boquete, vallei Horqueta. Boquete is voor koffie wat de Betwue is voor fruit: hier komt de beste kwaliteit vandaan. Wereldwijd dan. De Panama La Berlina won vanaf het jaar 1997 diverse eerste prijzen in the Best of Panama Competition.
La Berlina Estate is een oude plantage. Rond 1920 werden de eerste struiken geplant met bij elkaar geraapte koffiebessen uit de regio. Rond 1930 was de Berlina Estate al een bekende kwaliteitskoffie in het gebied en ver daarbuiten. De jaren daarna won de La Berlina Estate nog een groot aantal eerste prijzen in de Best of Panama competitie en de eerste prijs op het SCAA– festival, het belangrijkste koffiecongres in de Verenigde Staten. In de VS wordt ook het merendeel van deze koffie verkocht. Nederland is het enige Europese land waar deze koffie wordt ingevoerd als gevolg van de innige contacten tussen LaBerlina en Barend Boot, onze leverancier.
De koffie heeft een volle body, is licht fris, met een rijke zoete smaak met wijn- en fruittinten. Door de volle en toegankelijke smaak is deze koffie heel lekker als espresso maar als cappuccino wordt de koffie verrassend notig.
05/05
Corazon Cruiser te water gelaten
Corazon Cruiser te water
Afgelopen weekeinde is onze Corazon Cruiser te water gelaten. Zoals je kunt zien is het een grote ijzeren sloep met een bijzondere (en stoere) vorm. De binnenkant is open, er zijn banken aan de zijkanten.
De komende weken gaan we de boot verder toerusten met een kooktoestel en koffiespullen. Dat hebben we wel allemaal in ons hoofd, maar nog niet hoe en waar we exact gaan varen. Daarover dus later meer, en dan zullen er ook mogelijkheden zijn om te reserveren voor een tochtje. Dat zal dan in elk geval op de Eem zijn, met ergens een stop voor een high tea of picknick.
Onderweg kunnen we ook koken en waarschijnlijk zelfs barbecuen. We gaan onderweg ook koffie branden, malen en zetten. Kortom, een grappige tocht op de Eem onder begeleiding van schipper Nico en mijzelf als je gastheer.
Qua kosten zijn er meerdere mogelijkheden, afhankelijk van wat je wil (met of zonder eten bijvoorbeeld). Met eten (diner) aan boord, komt een drie uurs trip waarschijnlijk uit rond de 30 euro per persoon.
17/4
Introductie van een nieuwe drank: Mostovino
In Italië kwamen we bij onze vrienden van Fattoria LaVialla in Toscane afgelopen zomer een opmerkelijk nieuwe drank tegen: Mostovino. Dit is een zoete, rode wijndrank met laag alcohol (7%) die het meest doet denken aan kersenbier. Maar dan van wijn… Dus lekkerder.
Het wordt gemaakt op basis van de most van druiven (druivensap). Het is een uniek proces waar onze vrienden niets over kwijt willen, maar wel dat zij als enige in Italië deze Mostovino kunnen en mogen maken. In het kort komt het er in elk geval op neer dat rijpe druiven worden geperst en een normale gisting ondergaan. Wanneer het alcoholgehalte de 7% bereikt en de restsuikers tussen de 80 en 90 gram per liter, wordt de wijn gekoeld, en stopt de gisting. Daarna wordt hij gefilterd, maar blijft wel troebel en de wijn heeft een beetje droesem (bezinksel). Er wordt niets aan toegevoegd, dus geen kleur- en smaakstoffen, en ook geen sulfiet (een zeer gebruikelijk conserveermiddel bij wijnproductie). De teelt is volledig biologisch. De Mostovino is fantastisch in het zonnetje op ons terras voor of achter. Je krijg de fles geserveerd in een specaculaire ijskoeler. De Mostovino is alleen per fles te bestellen (15,- voor ongeveer 6 glazen) omdat het na openen gewoon snel opgedronken moet worden, net als bij bier. Geniet er van!
13/04
Verse Verveine terug op het menu
In de winter groeit Verveine niet echt goed, dus moesten we het even van het menu halen. Maar de zon is terug, en dus ook de verse verveine op onze theekaart. Verveine (latijn: Lippia Citriodora) is een zeer fris kruid, met een pittige smaak van citroen en een heerlijke kruidigheid. Gecombineerd met Munt geeft dit een zeer verkwikkende en dorstlessende thee. Deze kruidenthee (ofwel 'tisane') heeft een parfumachtige citroensmaak, omdat de etherische olieën in Verveine dezelfde verbindingen bevatten als citrusvruchten.De plant komt oorspronkelijk uit Chili en Argentinië en is in de 19de eeuw via Frankrijk bij ons terecht gekomen. Onze Verveine wordt biologisch geteeld.Verveine wordt in de alternatieve geneeskunde vaak voorgeschreven om de kalmerende werking. Uit onderzoek blijkt dat Verveine krachtige antioxidanten bevat.We zijn een van de allereerste horecagelegenheden in Nederland die verse Verveine op het menu heeft staan.
13/04
Vacature: Geen vacatures momenteel
13/04
Maandkoffie: Buenos Aires (El Salvador)
Deze koffie komt van een zeer kleine plantage Buenos Aires, van slechts zeven hectare, op de hellingen van de vulkaan Santa Ana, in het Apaneca-Ilamatepec gebergte van El Salvador. Deze locatie (hoogte ongeveer 1400 meter) valt onder de zogenoemde 'Golden Belt', omdat er zich vele andere Cup of Excellence (CoE) winnende boerderijen bevinden, zoals Malacara, el Retiro en San Jose. De CoE koffies behoren tot de beste ter wereld. Op de plantage staan schaduwbomen zoals Ingas, Ceder en Nogales. De regenval is fors, met jaarlijks 2460 mm en een luchtvochtigheid van 70%. Dit zijn ideale omstandigheden voor het verbouwen van goede koffie. De koffie wordt geoogst vanaf januari tot maart.
De smaak van de Buenos Aires koffie is niet voor iedereen. Bloemig fruitig en caramel-kruidig aroma, super zoet licht dansende bessen- en kruidensmaak met perfecte balans, boterig fluweel romig en rijk. Op de nasmaak een munttoon die schoon en fris eindigt.
En waar komt die zoetheid vandaan? Niet alleen van de ligging maar ook omdat alleen perfect roodrijpe kersen met de hand worden geplukt door zeer deskundige plukkers. De bessen gaan daarna onmiddellijk naar de beneficio op slechts een half uurtje afstand in Chalchuapa stad. Hier worden ze gewassen met helder bronwater van de omliggende bergen en daarna wordt de koffie zongedroogd.
Verboden Lentebock overjarig op de tap
Nou zijn wij sowieso niet zo van de regeltjes, maar de komende paar weken overtreden we de Warenwet bewust. We hebben namelijk een Lentebock van Gulpener op de tap, die al een jaar oud is. Dat zit zo: we houden altijd 1 fust achter, en dat zetten we op zijn kop op zolder. Daar laten we het fust een heel jaar onaangeroerd staan, tot de nieuwe lente aanbreekt. Door dat extra jaar, rijpt de Lentebock op fust door. Het krijgt daardoor een vollere, kruidiger smaak dan het origineel. Het krijgt ook wat troebelheid van het gist, maar doordat het een heel jaar staat, is het volledig uitgerijpt en uitgegist. Dat gist proef je dus geheel niet meer: het heeft al zijn kracht verloren. Formeel is dit niet toegestaan, aangezien het fust al minstens acht maanden over de THT-datum heen is. Maar ik zou zeggen: wees er snel bij, want het biertje smaakt uniek.
Introductie van de Cold Drip koffie
Sinds deze week hebben we een bijzondere nieuwe manier van koffiezetten in huis: de Cold Drip. Het is in feite een aloude wijze van koffiezetten met koud water, oorspronkelijk toegepast op de schepen van de VOC op lange handelsroutes in de zeventiende eeuw. Bij gebrek aan warm water aan boord - vuur stoken op een houten schip deed je alleen bij uiterste noodzaak, zoals bij de bereiding van voedsel - werd koffie gezet met koud water.
Daarbij bleek dat hoe langzamer het water werd opgegoten, hoe beter de koffie werd. Dat is vandaag de dag uitgemond in de Cold Drip, die nu weer populair aan het worden is in de VS en Japan (waar deze koffie dan ook 'Dutch Coffee' heet). Om een liter koffie te zetten, verstrijken minimaal 8 uur, tot zelfs 24 uur.
Het resultaat is zeer bijzonder. Door het koude water lossen de vetten, bitters en zuren niet op. Wat je krijgt is een koffie (koud) die zeer smaakvol en bloemrijk is, maar geen enkele bitterheid heeft. Aangezien de plantensuikers wel oplosbaar zijn in koud water, is het brouwsel van nature zoet. In Japan wordt deze koffie gedronken met gecondenseerde melk (je weet wel, in van die blikjes, yuk). Als je belangstelling hebt dit eens te proeven, geef even een seintje aan mij of aan Kostas, dan schenken we wat voor je in. Het is gratis.
2
Vacature: Barista (Full Time)
We hebben plek voor een fullt time barista, of iemand met enige ervaring met koffie die door ons tot barista opgeleid wil worden. Mail naar cultura@hetnet.nl4
Corazon schaft bijna alle frisdranken af
We hebben er even op zitten broeden, maar eind deze week is het dan zover: we schaffen veel van onze frisdranken af. Er voor in de plaats komen siropen. Ik wil mijn gasten de vrijheid teruggeven. De vrijheid van zoet of minder zoet, met koolzuur of zonder, en de vrijheid van 20 tot 30 smaken.
Het idee is simpel: als je voortaan (bijvoorbeeld) een icetea bestelt, krijg je een glas met daarin een laagje icetea siroop. Ernaast een flesje bruisend bronwater. Als je niet voor koolzuur kiest, krijg je simpelweg een kan kraanwater. In proeven die wij de afgelopen weken hebben gedaan, scoren de frisdranken op basis van siroop consequent hoger dan het gebottelde spul. Op basis van die proeven verdwijnen vrijwel alle frisdranken totaal van het menu. Er voor in de plaats komen de siropen met smaken als sinaasappel, mandarijn, watermeloen, zwarte bes, limoen en vlierbloesem. Het zijn er ruim twintig, waaraan nog enkele 'specials' worden toegevoegd: smaken alleen voor volwassenen zoals gember, spiced apple, mojito en citroengras. Een aantal is biologisch, aan de andere wordt gewerkt om ze ook bio te krijgen.
Juist dit concept geeft ouders de vrijheid. De mogelijkheden zijn eindeloos. Het past in een trend waarbij de overzoete gebottelde frisdranken niet meer zo gewenst zijn. Wat naast de siropen nog wel in het aanbod blijft, zijn de melkdranken zoals Fristi en Chocomel, plus de appelsap en perensap. En 1 cola. Totdat ook daar een goede siroop voor verkrijgbaar wordt, want dat is de enige smaak die (nog) niet in Nederland op de markt is.
19/3
19/3
Portret van een koffieleut
Linda van Drie is een talentvol kunstenares. Dat kan ik hier wel schrijven, maar ik kan het ook laten zien. Dit portret van een koffieliefhebber maakte zij onlangs. Het is bedoeld om kunstliefhebbers te laten kennismaken met een nieuwe richting in haar werk. Voorheen waren de portretten van Linda's hand geïnspireerd op pop-art, met felle kleuren en minimaal gebruik van effecten. Deze nieuwe richting is meer gedetailleerd en kent een gematigder kleurgebruik.
Wie het werk van Linda wil zien, moet maar eens binnenlopen in het allerschattigste atelier dat zij op het Havik 33 heeft. Daar staan veel van haar werken en zij is er zelf ook vaak om je te laten zien wat zij kan. Dit schilderij hangt er nu ook, dus mocht je mij nog niet genoeg gezien hebben, dan is dit je kans. Het atelier is sowieso erg mooi - een van de oudste en mooiste pandjes van de stad. Hier is een link naar haar website.
19/3
Koffieproeverij voor liefhebbers
Koffie groeit al jaren in populariteit, maar wat weet de gemiddelde consument er eigenlijk weinig van. Daarin komt verandering tijdens een grote koffieproeverij. Op woensdagavond 25 maart worden geïnteresseerden in koffie in twee uur tijd bijgespijkerd. Er worden vier soorten koffie daadwerkelijk geproefd, waarbij deelnemers de verschillende smaken leren te onderscheiden. Er is uitleg over teelt, geschiedenis en zetwijzen van koffie, door ondergetekende.
Tijdens de koffieproeverij krijgen de deelnemers maar liefst vier zeer sterk gezette koffies (in de vorm van een 'ristretto') voor de kiezen. Toch hoeven deelenemers niet te vrezen voor hun nachtrust. Dit zijn koffiebonen van de hogere kwaliteit, en daar komt van nature veel minder cafeïne in voor. Hoe dat precies zit, leg ik onder meer op deze avond uit. Tegen de tijd dat ik ben uitgepraat, is vrijwel alle cafeïne al weer het lichaam uit. Als je dan nog wakker ligt, heb ik het in elk geval niet op mijn geweten.
De avond is bedoeld voor iedereen die iets meer wil weten van koffie, maar zich niet per se een barista (professionele espressozetter) voelt. We houden het licht en gezellig, waarbij we vooral ook kijken naar wat je zelf met deze kennis kunt. Hoe je goede koffie van slechte kunt onderscheiden, waar je persoonlijke smaak zich het meest thuisvoelt qua koffieland, en hoe je thuis goede koffie kunt zetten, zonder een fortuin uit te geven aan een espresso-apparaat.
De avond is op woensdagavond 25 maart, van 20.00-22.00 uur. De kosten zijn 10 euro, inclusief de koffie. Aanmelden via cultura@hetnet.nl bij de bar of in de bakery, of bel mij op 0617430558.
11/03
Maandkoffie: Java
Java is het drukst bevolkte eiland in de Indonesische archipel, maar wie er ooit geweest is, weet dat er ook heel veel groen overgebleven is. Ik heb een jaar in Indonesië gewoond, en Java vaak bezocht, ook de koffieplantages daar. Sterker nog, mijn liefde voor koffie is op Java ontstaan. Ze maken er koffie op de ‘oude’ manier: met liefde, met zorg, en met de hand. Ik heb menig mandje vol geplukt.
Toch zul je als vakantieganger in Java niet zo vaak goede koffie drinken: zoals zo vaak in dit soort landen, is de beste koffie bedoeld voor de export: Liever geld op de bank, dan koffie in het kopje.
De top van de koffie gaat naar Barend Boot, onze hofleverancier. De koffie is afkomstig van het Kayumas Estate, één van de vier ‘government-estate’ plantages, die al aangelegd werden in de tijd van de koloniale Hollandse koffieplanters (Blawan, Jampit, Pancur en Kayumas). De hoogte van de Kayumas Estate is circa 1300 meter boven zeeniveau, dichtbij de vulkanische Ijen–streek. De arabica koffieplant werd door de Hollanders rond 1696 naar Indonesië gebracht en werd al snel een commercieel succes. De boon van de Kayumas plantage is moeilijker te krijgen maar voor Barend Boot van alle Java koffie absoluut de lekkerste. Het aroma van de donker geroosterde espressokoffie ruikt naar zoete aarde. Die aardse tonen geeft de donkerder geroosterde espressokoffie haar pit. De body is stevig en vol. In de nasmaak proeven we boven die zoete aarde, nuances van fruit.
11/03
Nieuwe muffins, plus biologische falafel
Twee menuwijzigingen deze week. Deze week introduceren we nieuwe muffins bij Coffee Corazon. Vers gebakken uit onze eigen oven. Ze komen in drie smaken: Citroen-Maanzaad, Banaan-Toffee, en Double Dark Chocolate. Op de foto zie je ze van links naar rechts. Deze muffins hebben een knapperig gebakken buitenkant en zijn van binnen smeuiig zoals een muffin hoort te zijn. Ze hebben dus geen vloeibare vulling (zoals onze huidige muffins) en ze zijn een goede slag groter. Ze zijn ook vooral erg lekker.
Verder introduceren we biologische falafelballetjes uit de oven. Falafel is een gerecht met het Midden-Oosten als oorsprong: het wordt veel gegeten in Israël en omliggende landen. Ze zijn gemaakt van kikkererwtenpuree met kruiden. Ze worden geserveerd in een volkoren mini-pitabroodje met wat humus en verse koriander erbij. Het is vegetarisch/veganistisch.
26/2
Wi-Fi in Corazon mogelijk afgeschaft
Als (waarschijnlijk) eerste horecagelegenheid in de stad, gaan wij waarschijnlijk wi-fi uitschakelen. Negen jaar geleden waren wij de eerste gelegenheid waar onbeperkt en gratis wi-fi standaard werd aangeboden, nu zijn we voorloper in de tegenbeweging.
De reden is simpel. Ik zie meer een meer dat men alleen nog maar digitaal met elkaar communiceert, en dat het echte contact daaronder lijdt. Ik word niet vrolijk van gasten in Corazon die slechts oog hebben voor hun laptops en tablets, terwijl er om heen heen veel mooie mensen van vlees en bloed zitten, waarmee contact echter en hechter is dan via bits en bytes.
Ik besef dat we hierdoor een deel van onze gasten zullen gaan verliezen. Maar dat moet dan maar. Bij Corazon is immers het altijd gegaan om het echte contact. Dat is het echte leven.
Wi-fi was negen jaar geleden handig om even wat op te zoeken, nu is het vooral een tweede werkplek en overheersend contactplatform geworden. Men wordt geregeerd door 'Fomo' - Fear of missing out, als de dood dat je wat mist. Maar Facebook is niet de realiteit. Je komt er ook zonder Whatsapp. Email kan wachten. En zo niet, dan is er nog altijkd 3 en 4G, je hebt er geen wi-fi voor nodig als het dan toch echt moet. We gaan overigens niet voor een laptopverbod of zo, maar er is gewoonweg geen wi-fi in het pand.
Je leest in de kop en dit artikel nog enig voorbehoud, niet zozeer vanwege de verwachte leegloop, maar gewoon gezonde twijfel of we niet al te snel zijn in deze tegenbeweging. Laat mij eens weten wat je er van vindt.
23/2
Nieuwe expositie: de prenten van Niek
"Ik houd heel erg van vrolijkheid, maar ook van de eenzaamheid." En dat is precies wat de prenten van Niek Schuil uitstralen. Prachtige, dromerige sfeerprenten, met een lach, levenslust, maar tegelijkertijd iets eenzaams of iets vervreemdends. De prenten van Niek hangen vanaf deze week op de kinderverdieping.
Kinderen spelen de hoofdrol in vrijwel elke prent van de hand van deze kunstenares uit Doorn. Waarbij opvalt dat de kinderen meestal niet lachen."Ik zal kinderen niet zo snel lachend afbeelden," zegt Niek (32). "Het moet intrigerend zijn, men mag denken dat er iets aan de hand is. Kinderen staan eigenlijk bijna altijd lachend op de foto, maar ik wil ze juist een volwassen blik op de wereld geven. Juist door die blik, word je naar het kind toegetrokken. Het mag gelaagder zijn dan alleen die glimlach, spannender ook. Dat donkere gevoel. Het zijn kinderen, maar toch ook weer niet. Die twee hoofdzaken moeten kloppen: setting en gevoel. Het verhaal erbij zit in mijn hoofd. En dan mag het soms best wat eng worden. Maar het kind zal nooit de enge factor zijn in mijn prenten: een kind mag onschuldig zijn."
23/2
Baby verschoonruimte verplaatst naar dames wc
Onlangs kregen we de vraag waarom de babyverschoonruimte op de begane grond is. Ik kon het antwoord niet bedenken. Acht jaar geleden zal er een goede reden voor zijn geweest, maar ik heb geen idee meer. Onpraktisch, want ouders moeten met hun kinderen door de (vaak volle) zaak, en helemaal lastig als je twee kleintjes hebt en er eentje boven moet achterlaten.
Vandaar dat we de babyverschoonruimte hebben verplaatst naar het voorportaal van de dames wc. Er is daar voldoende ruimte. Op de heren wc is minder ruimte, dus met een voorkeur of bevestigend rollenpatroon heeft dit niets te maken - ik heb zelf ook honderden keren de luiers verschoond. Op het nieuw gemaakte meubel kun je nu goed terecht. Er liggen gratis luiers, lotions en doekjes.
19/2 Verveine tijdelijk van het menu
Het was de afgelopen periode een van onze meest geliefde theesoorten (en terecht): Verse Verveine samen met verse Munt. Helaas lukt het onze bio-teler in Geldermalsen niet om in dit seizoen nog voldoende grote toppen te oogsten. De kou en de lage zonnestand doen dit kwetsbare plantje geen goed. De afgelopen weken liep de kwaliteit al sterk terug, en in overleg met de teler hebben we besloten er even mee te stoppen. Niet voor lang, want het voorjaar is in zicht, en dan kan verveine weer groeien. Kwestie van even geduld.
13/02
maandkoffie
Guatamala El Pulcal
Deze koffie is afkomstig uit Guatamala, vanouds een van de belangrijke koffielanden van de wereld. Niet zozeer vanwege de kwantiteit (de nummer 8 van de wereld), maar vanwege de kwaliteit.
De koffiebonen zijn afkomstig van Hacienda Carmona, gevestigd in het Antigua district. De berglandkoffie uit dit gebied wordt vaak beschouwd als het beste wat Guatemala te bieden heeft.
De grote boerderij dateert uit het begin van de koloniale tijd, waar koffie werd aangeplant vanaf het einde van de 18de eeuw toen de boerderij werd overgenomen door de familie Zelaya. De eerste export vond al in 1918 plaats. Carmona wordt gerund door Maria Zelaya Aguirre sinds 1959, en ze is de derde generatie die werkt en woont op Hacienda Carmona. De koffie wordt verbouwd tussen de 1600 en 1900 meter.
De koffie van Carmona wordt Café Pulcal genoemd. Van Carmona wordt gezegd dat het een uniek micro-klimaat in de vallei van Antigua heeft en perfecte heuvels voor de zon en goed drainerende gronden.
'Lichtvoetig, elegant en zijdeachtig, rokerig zoet, limoen, kruidkoek, druifachtige rode wijnsmaak, fruitige nasmaak'. Nou, het is nogal wat als we onze hofleverancier mogen geloven. Je zult een geoefend palet moeten hebben om dit er allemaal uit te halen, maar zeker dat lichte, ietwat rinse is zeker goed te bespeuren.
De koffie wordt gekocht volgens het Direct Trade principe, waarvan wij een groot liefhebber zijn. Dit betekent dat de bonen niet worden verhandeld via een tussenpersoon, maar direct van de koffieboer naar Nederland gaan. De koffieboer krijgt op deze wijze de hoogst mogelijke opbrengst voor zijn bonen, meer nog dan bij Fairtrade.
09/02
Jill (Zapp) op bezoek voor tv-opnames
Kinderen werden maandag blij verrast bij binnenkomst van Coffee Corazon aan de Krommestraat. De populaire Zapp-presentatrice Jill was er met een grote crew neergestreken voor televisie-opnames door AvroTros. Jill is onderdeel van jeugdprogramma Zapp, en daarin het best bekeken onderdeel. Jill doet allerlei handige dingen voor, zodat de kinderen het later zelf kunnen proberen. In dit geval ging het om een mini-cursus feestelijk inpakken.
De uitzending is in het voorjaar.
08/02
Corazon Cruiser nadert voltooiing
Onze eigen sloep is bijna klaar. Schipper Nico is momenteel bezig met de eindfase: de afwerking en de inrichting. Nu de boot bijna klaar is, werken we ook de plannen voor deze boot verder uit. Zo gaan we varen voor groepen van minimaal 8 en maximaal 15 personen. Als groep kun je boeken voor diverse soorten vaarten. Er zal een koffie en theecruise zijn, waar de nadruk ligt op het branden, preven en onderscheiden van koffie. Ook de teelt en zetwijzen van thee komen aan bod, inclusief een proeverij.
De andere vaart wordt een soort dinnercruise, waarbij we aan boord koken en/of wellicht barbecuen. Verder denken we aan singlescruises en kids-cruises.
De groepen kunnen zichzelf samenstellen, maar het is ook mogelijk dat we hierin een sturende rol spelen, door gasten uit te nodigen een groep te vormen. Aan boord zijn sowieso (water)spelletjes voor de kinderen en andere spannende dingen die kinderen leuk vinden. Want dat we goed voor de kinderen zorgen, dat hoort nu eenmaal bij ons. De boot vertrekt vanaf de vaste ligplaats bij de WV Eemkruisers, nabij ziekenhuis Meander. Later meer over de Corazon Cruiser.
27-1
Voorleesbrunch wederom een succes
Voor het tweede jaar hielden we afgelopen zondag een voorleesbrunch. Dit in het kader van de Nationale Voorleesdagen, georganiseerd mede door SpeelBoek onze vriendelijke en leukste boekwinkel van Amersfoort.
Op ons verzoek schoven bekende vaders aan om mooie prentenboeken voor te lezen. Meesterkok Pim Haaksman (Nationaal Kookkado Bon), fotograaf Frans Kanters (onder meer AD), columnist/brugwachter Joop de Keijzer (Stad Amersfoort), journalist Willem Meuleman (AD) en bakker Tobias Jansen (Corazon). O ja, en ikzelf natuurlijk. Het was een waar feest. Ik kan mij geen mooiere momenten voorstellen dan met een lounge vol kinderen, heerlijk lezen en eten. Ouders die meekomen, vaders die ook gaan lezen. Dit is het ware herberggevoel. Volgend jaar weer. Zeker weten.
(27-1)
Gulpener Wintervrund op tap
Dit vind ik persoonlijk het beste biertje van onze huisbrouwerij Gulpener. Ik ben sowieso fan van hun bieren, maar Wintervrund springt er wel bovenuit, omdat het zo ver weg van de gebaande paden is. Het is een donkerrood bier van hoge gisting, met een alcoholpercentage van 8,5 procent. Het heeft afdronk met duidelijke tonen van zoethout en jeneverbes. Echt een fraai bier met zo'n karaktieristieke smaak, dat vind je niet gauw. En zeker niet op tap. Dus vergeet het flesje dat je hiernaast ziet (kon geen ander plaatje vinden) want bij ons is het een echt tapbiertje.
Coffee Corazon = You
De koffie is goed, de taart geweldig, de broodjes top. Maar Coffee Corazon is vooral Corazon vanwege onze gasten en ons personeel. Daar zij we ons zeer van bewust. Vele honderden vaste gasten, die we graag zien en waar we van houden. Sommigen komen al sinds de opening in oktober 2006. Sommige gasten zien we elke maand, soms elke week, en soms zelfs elke dag. Het stemt mij keer op keer vrolijk om de bekende gezichten weer te zien en te mogen begroeten. Dit is waarom ik Corazon ooit ben begonnen: het ontmoeten en verbinden van mooie mensen.
Die bekende gezichten kun je vanaf vandaag ook direct zien bij binnenkomst. Daar is een muur in aanleg waarop de meeste van onze vaste gasten te zien zullen zijn.
De komende weken zal ik een foto maken (als je dat wil) waarna die ik a la Polaroid op onze wand plak. Het zou leuk zijn (als je er eenmaal hangt) je naam of iets anders er bij schrijft. Zo kunnen andere gasten zien wie je bent en hoe je heet (wij weten het meestal wel). De wand zal de komende maanden verder gestalte krijgen, soms ook veranderen, zoals wij allemaal veranderen en Coffee Corazon ook.
Want Coffee Corazon = You.
Nieuwe Seizoensthee: Driekoningenthee
We zitten midden in de periode van Driekoningen, zeg maar het staartje van Kerstfeest. Dat is per definitie de koude periode in Nederland, en daar hebben we een toepasselijke Driekoningenthee bij gevonden, waar je warm van wordt.
Deze thee bestaat uit een afgewogen melange van zeer milde groene theeblaadjes, walnoot, cardamom, sinasappelschil, sinaasappelbloesem en amandel. Deze thee warmt je heerlijk op als je vanuit de kou binnenkomt. Daarbij is de thee verstevigd met Vitamine C, lekker voor je weerstand in deze donkere maand. Je vindt deze thee in onze theebar, helemaal rechtsboven van alle bakken.
Amersfoort ziet af van handhaving straatmeubilair
Er was een pittige brief voor nodig, plus de openlijke en publieke weigering (van mij) te voldoen aan de dreiging van de handhavers. Maar het resultaat is er dan ook naar: de Gemeente Amersfoort ziet af van het uitdelen van bekeuringen. Dit betekent dat ons straatmeubilair gewoon mag blijven staan deze winter. De eerdere forse dreigingen (en het nare optreden van de 'handhavers') zijn dus van de baan.
De handhavers bliezen drie weken geleden hoog van de toren: alles van de straat en strak tegen de gevel, of een boete van 240 euro. Dit betekende dat de Krommestraat in een klap van gezellig straatje, naar een kaalgeslagen weggetje transformeerde. Zelfs de kerstboompjes noesten eraan geloven. Met uitzondering van Corazon, simpelweg omdat ik het principieel oneens was met het handhaven. Er was immers geen maaschappelijk belang mee gediend, sterker nog, het maatschappelijk belang werd geschaadt. Kom maar op met die boetes dan, was ons standpunt.
Na een paar pittige gesprekken met de wethouders, is dat inzicht nu ook op het stadhuis gearriveerd. De gemeente gaat nu eerst eens bekijken wat goed is voor de stad, en wat niet. Hulde aan de wethouders, want beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald. Wie niet van mening durft te veranderen, zal immers ook nooit iets leren.
Gratis Voorlees-ontbijt voor Kids: Vaders lezen voor
Terwijl kinderen kunnen genieten van een volkomen gratis ontbijt, zijn vaders dit jaar weer aan de beurt om voor te lezen. En dat doen we in het kader van de Nationale Voorleesdagen natuurlijk. We doen dit in samenwerking met Speelboek.
Vorig jaar was de voorleesochtend afgeladen vol. Dus dat doen we nog een keer. Niet voor de omzet (alles = immers gratis voor kids) maar omdat ik het enorm belangrijk vindt dat kinderen wordt voorgelezen. Ik doe het zelf vrijwel dagelijks voor mijn kinderen, en op deze voorleesbrunch hopen we meerdere vaders over de streep te trekken.
Fotograaf Frans Kanters komt, bakker Tobias, een agent van de politie, fotograaf Marco Hofste is er weer bij, columnist Joop Keizer natuurlijk (nadat hij vorig jaar niet durfde), John Schrijnen (Speelboek) en wethouder Pim van den Berg (Cultuur). O ja, en ikzelf natuurlijk ook. Kortom, een bont gezelschap van vaders, waarvan de een er beter is dan de ander (in het voorlezen dan, niet het vaderschap). Komt dat zien en luister. En laat de kinderen vooral niet ontbijten voordat je naar Corazon komt, want er is lekkers genoeg, van croissantjes tot beschuiten en broodjes.
Op zondag 25 januari, 10.30-12.30 uur. Aanmelden is niet nodig.
Maandkoffie: Panama Bambito Estate Arabica
Bambito Estate ligt in de micro-regio Alto Volcan van Panama, in de zone die bekend staat als 'Bambito'. De plantage heeft ongeveer tien hectare met koffiestruiken en zo’n vijf hectare met bos. De kloof heeft een gemiddelde temperatuur die lager is dan in het overige gedeelte van Volcan-Candela en biedt optimale bescherming tegen sterke wind. Op de plantage zijn er twee verschillende microklimaten. Elke middag rond een uur of drie ontstaat er een soort dauw die lokaal wordt aangeduid als 'Bajareque'. Vaak begint het dan zachtjes te regenen, hetgeen een ideale afkoeling vormt voor de rijpende koffiebessen.
De belangrijkste koffievariëteiten zijn catuai, caturra en típica, en dat zijn ook de bonen die in deze maandkoffie aanwezig zijn. De gemiddelde hoogte van de plantage is 1600 meter en dat geeft een mooie, evenwichtige koffie met betrekkelijk weinig cafeïne. Qua aroma is het een mooie wisselwerking van noten, kersen en chocola. In de kop vind je qua smaak een intense chocolade-hazelnoot met een sprankelend zuurtje en een boterzacht mondgevoel. Vanaf 08 januari.
Team Corazon wenst je een geweldig en liefdevol 2015
Afgelopen jaar was voor ons een geweldig mooi jaar, waarin we veel nieuwe vrienden hebben mogen maken, nieuwe mensen hebben ontmoet, en veel lekkers hebben gemaakt.
Het was best wel gezellig druk: er gingen 12.272 kopjes koffie over de toonbank. De barista's schuimden de melk voor 27.295 cappuccino's en 12.465 Latte's. We bakten 16.049 stukken appeltaart, en klopten 9643 porties slagroom. En we schonken 9353 kopjes heerlijke thee. De Bakery verwierf een plek in vele harten, en werd een drukke stek voor liefhebbers van goed brood en lekkers.
We kregen er veel complimenten en glimlachen voor terug. Waarvoor dank.
Wat 2015 brengt, is (zoals altijd) ongewis. Een paar tipjes van de sluier(s) wil ik wel oplichten. Onze Coffee Corazon Cruiser komt in de vaart, voor tochtjes op de Eem en verder (voorjaar?). We denken (en onderhandelen) verder over de vestiging van een restaurant (najaar?). En ik zou graag een mooi en inspirerend parkfestival (in juni?) willen organiseren in het Randenbroekerpark, voor liefhebbers van mensen, mooi eten, en het licht in ons allemaal.
Voor alles, hoop ik jullie weer snel te zien in dit nieuwe jaar.
Team Corazon wenst jullie alle inspiratie, geluk en liefde van de wereld.
Winterplateau: Quiche, Winterse Salade, Fruit, Warm Brood
Vandaag is volgens de kalender de winter begonnen. Dat betekent dat het huidige Herfstbroodje plaats maakt voor een nieuw menu-item.
We hebben deze winter gekozen voor iets anders dan gebruikelijk: namelijk een complete lunch op een plateau. Dit plateau bestaat uit een huisgemaakte quiche, gemaakt met Coppa di Parmaham (dun gesneden gedroogde ham uit Italië), Oude Beemsterkaas en paddenstoelen.
Bij de quiche serveren we een winterse salade, van wortel, bietjes, rucola en walnoot, met een frisse kerriedressing. Erbij verder warm brood en een portie vers fruit van het seizoen. Kortom, een mooi bord dus, waar je de dag zeker mee doorkomt.
Goed nieuws voor de liefhebbers van het huidige Herfstbroodje: dat is op veler verzoek permanent in het menu opgenomen, en het heet daar voortaan 'Warme Ham-Hazelnoot-Tijm.'
Luikse wafels vers gebakken nu bij Bakery en Coffee
Je kent ze vast, die echte Luikse wafels, die zo heerlijk geuren en smaken, met van die krokante stukjes suiker erin…. In België zie je ze overal, en op vakanties krijgen we er geen genoeg van. Goed nieuws: vanaf deze week kun je de echte wafels ook bij ons eten. We hebben namelijk een echt Belgisch wafelijzer ingekocht tijdens ons recente bezoek aan de horecabeurs in Gent, en we hebben ook het originele deeg. Dit zijn dus niet de opgewarmde kant en klaar wafels die overal worden aangeboden, maar juist het echte werk, zoals je ook van ons kunt verwachten.
Het zijn Luikse wafels. Die verschillen enorm van de Brusselse wafels. Luikse zijn de wat smaakvollere wafels met een lekkere bite en de gekarameliseerde suiker, terwijl Brussels deeg heel luchtig is, maar wat ons betreft veel te weinig smaak heeft en teveel oliebollig is.
Allergenmenu beschikbaar
Sinds kort is de nieuwe Allergenenwet in Europa van kracht. Dit betekent dat horecabedrijven zoals Corazon moeten kunnen aangeven welke allergenen er in de producten zitten. Vandaar dat we sinds zaterdag een speciaal 'Allergenenmenu' beschikbaar hebben.
Op dit menu staat bij elk item exact vermeldt welke allergenen er in zitten. Dit kan gaan om gluten, ei, mosterd, noten, lactose en nog meer, zo'n dertien in totaal. Ben je allergisch voor een van de bekende allergenen, vraag dan om dit allergenenmenu.
Bij de Bakery is dit menu niet beschikbaar. Het aanbod van producten is daar zo wisselend dat dit erg lastig zou worden maar daarbij valt de Bakery als winkel ook niet onder deze wet. Heb je daar vragen over allergenen, dan kan Tobias of Anne daar altijd antwoord op geven.
Actie tegen Gemeente Amersfoort
De Gemeente Amersfoort laat zich weer eens van haar slechtste kant zien door te gaan optreden tegen ons 'terras' (1 tafel en wat stoelen). De Gemeente wil geld zien omdat het volgens hen een 'winterterras' betreft. Ik weiger mijn 'terras' weg te halen, dus dit zal uitdraaien op een bekeuring. Het terras staat er namelijk om puur esthetische redenen: zodat de Krommestraat er ook in de winter gezelliger uitziet. In de zomer is het een ander verhaal, en betalen we er ook voor.
Daarbij voorkomt het meubilair ook dat scooters en fietsers vrij baan hebben in het voetgangersgebied. Een echt terras is dit volgens mij ook niet, omat in de winter niemand er gebruik van maakt. Het naar buiten en naar binnen sjouwen doen we niet voor de omzet, want die is er namelijk helemaal niet. Andere ondernemers denken er hetzelfde over, dus dit zal uitdraaien op een strijd met een onbegripvol gemeentebestuur. Jammer dat een gemeente niet wat meer de belangen behartigt van ondernemers en winkelend publiek, maar ook nu weer kiest voor de cash optie.
Maandkoffie: Doña Ana, El Salvador
Doña Ana Maria de Medrano is de naam van de eigenaresse. Daarmee is de naam van deze koffie dus vertaald 'vrouwe Ana'. Zij is vierde generatie binnen de familie die werkt op deze koffieplantage, gelegen op zo’n 225 kilometer ten oosten van San Salvador stad, nabij de grens van Honduras. De Doña Ana plantage is heel bescheiden: in totaal produceerde haar plantage in 2014 plantage twintig balen koffie van (standaard) 69 kilo. De oogst van 2014 is nu net gearriveerd in Nederland, en we zijn een van de eersten die de nieuwe koffie op het menu hebben staan.
In de jaren zeventig en tachtig woedde in El Salvador een heftige burgeroorlog, die vrijwel de gehele koffieteelt lam legde. Jammer, want tot die tijd stond de koffie uit El Salavador zeer goed bekend. Maar gelukkig zijn er betere tijden aangebroken. De koffieteelt is na het eind van de oorlog weer opgepikt en in volle glorie doorontwikkeld. Sommige koffieplanters hebben inmiddels zelfs een soort sterrenstatus. De wereldkampioen barista (ja, die bestaat!) kwam in 2012 uit.... El Salvador.
De maandkoffie is een 100% arabica, maar wel samengesteld uit twee subrassen van deze familie: 80% is Bourbon en 20% Cuzcatleco, een typerende plaatselijke variant van de arabica. Qua geur-indicatie moet je denken de fruitigheid van limoen, gedroogde bessen en vanille. Qua smaak gaat het in de richting van tonen van chocola en karamel, die samengaan met zoete ananas, perzik en lemongrass. Met een fluweelzacht mondgevoel eindigt deze koffie in een langgerekte honingachtige zoetheid.
De kou is gearriveerd, dus onze Glühwein ook
Met gluhwein is het net als met koffie en taart in de horeca: als je er geen tijd en moeite in steekt, gaat het nooit wat worden. In teveel horecagelegenheden krijg je glühwein van het allerlaagste allooi, kant en klaar uit een jerrycan, uit de literfles van de Sligro of nog erger. Een mooie manier om van mislukte rode wijn af te komen, vinden sommigen. Het is voor mij een voortdurende bron van ergernis.
Zo doen wij dat dus niet. Wij maken onze glühwein van topklasse (biologische) Spaanse wijn, en we kruiden die zelf. Dat gebeurt met verse sinaasappel, kruidnagel, steranijs, kaneel en suiker. En we geven de kruiden de tijd om goed in te trekken. Ja, het is even een werkje, maar het resultaat is er dan ook naar: echte glühwein, zoals meneer glüh het heeft bedoeld.
Contactloos betalen ingevoerd bij Coffee en Bakery
In veel zaken is het goed om ouderwets te blijven: bij het maken van taart en lekkers bijvoorbeeld. In andere zaken hebben we er geen moeite mee voorop te lopen: bij het doen van betalingen, in dit geval.
Vanaf deze week kun je bij zowel de Bakery als bij Coffee Corazon contactloos betalen. Dit houdt in dat je een pinpas alleen nog maar in de buurt van een automaat hoeft te houden, waarna het bedrag vanzelf verschijnt. Invoeren van pincode is niet meer nodig, de betaling wordt direct uitgevoerd. Op je pasje staat een Wifi-teken, als dat hiervoor geschikt is.
Contactloos betalen is zeer snel en relatief veilig. Zo kun je alleen contactloos betalen tot 25 euro per transactie. Daarbij 'telt' je pas alle bedragen die je (waar dan ook) pint op, tot je de 50 euro hebt bereikt. Vanaf dat moment vraagt een pinautomaat weer om een pincode. Daarna kun je weer tot 50 euro contactloos betalen. Bij verlies van je kaart, zou het mogelijk zijn dat een oneerlijke vinder snel ergens contactloos iets gaat kopen, maar het bedrag (immers opgeteld maximaal 50 euro) is altijd klein. En banken hebben al gezegd dat ze deze verliespost voor hun rekening nemen.
Wij hebben veel vertrouwen in het systeem, en we verwachten dat we binnenkort ook betalingen via mobiele telefoons kunnen accepteren.
Nieuw: bakmixen voor brood en lekkers van de molen
Natuurlijk bakt bakker Tobias de lekkerste cakes, koeken en brood, maar thuis bakken kan ook wel eens leuk zijn. Vandaar dat we nu bakmixen in onze Bakery beschikbaar hebben. Ze worden geheel op windkracht gemaakt door de molenaar van molen De Jager in Oud Vossemeer. We hebben een aardige serie bakmixen. Zo kun je aan de slag om diverse soorten brood te maken, zoals speltbrood of donker meergranenbrood.
Voor de zoetekouwen onder ons zijn er onder meer mixen voor kruidkoek, boterkoek, cakes en koekjes. In de broodmixen zit ook een zakje gist ingesloten, zodat het een compleet pakket is. Het enige dat je dus nodig hebt is water, en wat boter voor het invetten van je bakblik. Brood bakken is overigens niet makkelijk, wel heel leuk, en op de verpakking staan uitvoerige tips & tricks. Smakelijk.
XXL Kruidnoten en nieuwe Suikerbrioche bij Bakery
Twee mooie nieuwe producten bij de Bakery: De XXL Kruidnoot en een heerlijke nieuwe suikerbrioche. De XXL Kruidnoot, ook wel 'Foutje van Piet' genoemd, is een megakruidnoot die je amper in je eentje opkrijgt. Bakker Tobias bakt ze de komende twee weken dagelijks. Leuk voor in de schoen of als surprise.
De Suikerbrioche is een klein broodje dat sterk doet denken aan Fries Suikerbrood, maar dan met minder suiker (het is dus niet de gebruikelijke Friese 'klont') en met heel zacht cakeachtig brooddeeg.
Heerlijk voor de ontbijttafel in het weekeinde. Geniet er van.
'
Kleine' cadeaubonnen voor Sint vanaf 5 euro
Rond deze tijd geven we elkaar graag cadeautjes, al dan niet vermomd met een rode mijter en staf. We maken bij Corazon daarom de speciale cadeaubonnen met een klein bedrag, want een attentie is vaak belangrijker dan een groot cadeau. Zowel bij de Bakery als bij Coffee zijn onze cadeaubonnen nu verkrijgbaar vanaf 5 euro, oplopend naar 7,50, 10 en uiteindelijk naar 35. Maar in principe is elk bedrag te bestellen, en dan kunnen we er ook nog een naam of boodschap op printen